Economie

Clujul, în topul județelor unde se cumpără locuințe prin credit. VEZI ce procent sunt achiziționate cu ipotecă

Chiar dacă numărul de tranzacții imobiliare a scăzut în ianuarie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la capitolul ipoteci județul nostru se menține pe podium

70% dintre locuințele pe care clujenii le-au cumpărat în ianuarie, anul acesta, au fost finanțate prin credite bancare cu ipotecă, potrivit celor mai recente date furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Astfel, din cele 1.587 de tranzacții imobiliare de la nivelul județului Cluj, din ianuarie, 1.114 s-au făcut prin credit bancar cu ipotecă.


Numărul ipotecilor, la nivel național, în luna ianuarie 2019, a fost de 17.371, cu 1.055 mai mare față de luna ianuarie 2018. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în București - 3.395 și  Ilfov - 1.584. La polul opus, se află județele Sălaj – 63, Harghita – 57, Gorj – 51.

Din chirie plătesc ipoteca

La Cluj au devenit o modă investițiile în imobiliare. Cererea mare de chirii, alimentată de zecile de mii de studenți veniți aici la studii, precum și valoarea foarte ridicată a costului unei chirii în municipiu i-a făcut pe foarte mulți dintre locuitori să achiziționeze locuințe cu scopul de a le închiria, chiar dacă nu au dispus de bani cash pentru tranzacție.


Practic din chirie reuțesc să achite valoarea ratei la bancă, la sfârșitul perioadei de creditare, imobilul rămânând, în posesia cumpărătorului, fără niciun cost efectiv suportat.

10% discount dacă plătești cu „bani gheață”

Rapiditatea cu care se acordă acum creditele ipotecare, în aproximativ o lună clienților băncilor le intră banii, face ca diferențele de preț, între tranzacțiile cu cash și cele prin credit să fie insignifiantă.


„Nu sunt avantaje mari pentru cei care cumpără cu bani gheață, tot aproximativ o lună durează vânzarea și prin credit și cu banii jos. Acum se negociază destul de rar scăderea prețului dacă cel care cumpără are banii în momentul achiziției și oricum mai mult de 10% discount nu se obține. Diferențe mai mari pot să apară la achizițiile prin Prima Casă, unde durează aproximativ 2,3 luni până când se acordă creditul”, explică pentru Monitorul de Cluj, Carmen Miron, director Edil Imobiliare.

Scădere a vânzărilor imobiliare

În luna ianuarie  2019, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 30.733 imobile, cu 5.457 mai puține față de luna decembrie 2018. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna ianuarie a acestui an este cu 8.749 mai mic față de perioada similară a anului trecut.


Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna ianuarie 2019, în București – 5.395, Ilfov – 2.623, Timiș – 1.736. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj – 173, Olt – 131, Tulcea – 42.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter