Economie

Leul se apreciază pe final de săptămână

De aproape două luni perechea euro/leu fluctuează în jurul pragului de 4,66 lei, depășirea celui de 4,67 lei fiind testat de mai multe ori.

În perioada analizată, cursul euro a scăzut de 4,6640 la 4,6588 lei, la sfârșitul ei, când moneda națională a profitat de reducerea aversiunii față de risc, care s-a manifestat și în cazul altor monede din regiune. Tranzacțiile de la finalul intervalului s-au realizat într-un culoar îngust, 4,656 – 4,662 lei, cu închiderea la 4,657 lei.

După o scădere la 4,0588 lei, media dolarului american a crescut la sfârșitul perioadei la 4,1063 lei, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 4,092 și 4,115 lei


Moneda elvețiană a fluctuat în culoarul 1,138 – 1,147 franci/euro, iar media s-a mișcat între 4,0718 și 4,0799 lei, vârf atins la finalul intervalului.

Perspectivele leului rămân negative, urmare a înrăutățirii situației economice. La jumătatea săptămânii, Comisia Europeană a publicat prognozele sale privind România.


Chiar dacă guvernarea PSD-ALDE anunță constantat îndeplinirea țintelor propuse, CE a revizuit în scădere proiecțiile sale. Prognoza privind creşterea economiei României în acest an a fost adusă de la 4,1 la 3,6%. În ceea ce privește deficitul bugetar din 2018, acesta a fost urcat la 3,3%, peste ţinta de 3% din PIB asumată de România prin Tratatul de la Maastricht.

La jumătatea perioadei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că „pentru sfarşitul anului 2018 păstrăm prognoza (inflaţiei, n.red.) de 3,5% cum menţionarea riscurilor", considerând că pe termen lung „prognozăm că rata inflaţiei în România nu va fi sub 2%"


La începutul intervalului, băncile comerciale au atras de la cea centrală, printr-o operațiune de tip repo, peste 12,3 miliarde lei, la o dobândă de 2,5%, egală cu cea de politică monetară.

La sfârșitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a scăzut de la 3,21 la 3,20%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,47 la 3,45%


Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, și cel la 12 luni au stagnat la 3,52%, respectiv la 3,59%.

Dealerii din piața monetară consideră că indicii ROBOR se vor stabiliza la finalul lunii, ca o consecință a creșterii lichidității, Finanțele urmând să achite un împrumut mai vechi, care are o valoare de 8 mliarde de lei, dar și să dea drumul la robinetul banilor pentru autoritățile locale.


Evoluția perechii euro/dolar a fost influențată de evenimente politice, precum alegerile de la jumătatea mandatatului prezidențial american, când se reînnoiesc o parte din mandatele din Congresul SUA, și economice, precum ședința de politică monetară a Rezervei Federale sau situația creată de dorința guvernului de la Roma de a-și majora deficitul bugetar în 2019.

După o creștere la 1,15 dolari, euro a scăzut la la finalul perioadei până la 1,1317 dolari, piețele americane închizându-se la 1,1336 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul intervalului în jurul valorii de 6.300 dolari.

Analiza cuprinde perioada 5 – 9 noiembrie

Etichete: euro leu
Ultimele Stiri
abonare newsletter