Economie

Invențiile din laboratoarele Universității Babeș-Bolyai: piesa care ar putea înlocui faianța

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au prezentat joi un portofoliu de invenții și servicii mediului de afaceri în încercarea de a găsi investitori pentru dezvoltarea produselor și lansarea lor pe piață.

Universitatea Babeș-Bolyai a iniţiat, începând din prima jumătate a anului 2018, Programul UBB4Society&Economy, implementat prin Oficiul de Management și Transfer Tehnologic și Cognitiv (OMTTC), sub egida Institutului STAR-UBB.

“Încercăm să identificăm punctele mai tari pe care le avem cu care putem să venim în relații directe cu mediul socio-economic. Îna ceastă interacțiune avem două modalități: în primul rând, să ne întâlnim pe domenii de specialitate cu firmele interesate de servicii prin punctele tari pe care noi le avem astfel încât firmele să vadă ce avem noi, dacă sunt interesate, ce sugestii ne-ar putea da, și în al doilea rând dacă firmele au anumite aspecte sau probleme practice pe care intern nu vi le puteți rezolva. Putem gândi o modalitate de colaborare cu universitatea. Practic dacă firmele nu au experții, putem mobiliza noi oricând, orice expert pentru a rezolva problemele. Deocamdată, venim cu patentele pe care le avem. Astăzi (n.red. joi) vom prezenta un patent legat de un material de construcții. De aceea la discuții am chemat firme din domeniul construcțiilor. Dacă va fi să fie o colaborare ne vor anunța aceste firme”, a spus prorectorul UBB Daniel David.


Reka Barabas, inginer chimist la Facultatea de Chimie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a prezentat o placă rezistentă la apă și la foc care ar putea înlocui faianța.

“În Germania universitățile colaborează foarte bine cu firmele și experiența mea arată că brevetele sau aceste cercetări aplicative au succes atunci când vin dinspre firme și nu eu inventez ce le-ar trebui. A venit o firmă care se ocupa cu lemne și a zis că are multe deșeuri și să facem ceva cu ele. Firma voia să facem cărămidă. Până la urmă nu am făcut cărămidă, am făcut placă. Ne-am gândit mai mult pentru înlocuirea faianței. Atât pentru podea, cât și pentru perete. Avem pulberea după șlefuire, pulberea lemnoasă, avem deșeuri ceramice măcinate și avem liantul, e urelit, liant organic. Care sunt avantajele: rezistă la apă, l-am pus în apă câteva zile și nu s-a întâmplat nimic, putem aplica orice tip de lac în funcție de ce vrea utilizatorul, se poate fasona după diferite dimensiuni, se poate colora, se poate face rezistent și la foc, nu e pentru exterior”, a spus Barabas.


Potrivit acesteia, costul se ridică la 100 de lei mp.

“Deocamdată, am realizat doar o piesă. Am făcut o apreciere în ceea ce privește costul și a ieșit 100 de lei metrul pătrat. Foarte mult diferă costul în funcție de unde provine materialul. Aici punctul cheie este urelitul. De unde cumpărăm urelit? Există o fabrică de urelit și în România, dar se poate face un studiu de piață de unde putem obține urelit la prețul cel mai avantajos. Dacă sunteți interesați colectivul ar putea continua cercetarea și să încerce să dezvolte un produs finit în funcție de cerințele dumneavoastră și să evaluăm împreună cu ce costuri. Nu e un produs de scos mâine pe piață”, a mai spus chimista.


Constructorii prezenți la întâlnire au spus că această placă este prea grea, acest lucru fiind un dezavantaj.

“Trebuie urmărit să nu fie foarte greu. Când ai o greutate ridicată pe metru pătrat asta implică deja o structură mai sănătoasă. Produsul fiind rezistent la foc cu siguranță va avea trecere. Ca și dezavantaj am văzut greutatea foarte ridicată. În comparație cu ce mai este pe piață, e o greutate destul de mare și constituie un dezavantaj. Produsul nu are încă un nume. E foarte important să-i găsiți un nume. Acest produs este destinat activității în construcții dar și activității industriale. E foarte asemănător ca destinație, ca orientare de folosință, la produsele tradiționale pe care le știm. Acest produs, ca să nu se piardă în fum invenția lui, trebuie să se ajungă la o producție în regim industrial. Dacă se produce la nivel de zeci de plăci e pierdere de vreme și de costuri. Doar așa la nivel de industrie se poate obține nu 100 de lei la metrul pătrat și probabil 50 de lei la metru pătrat. Costul scade pe măsura cantității. Licența o deține UBB-ul în continuare și trebuie găsit un producător, un privat care să fie dispus să investească”, a spus un constructor present la întâlnire.


“Mergem cu licență exclusivă, cu 1% din potențialele vânzâri după doi ani în condițiile în care un interesat vine cu un plan de afaceri sau investește pentru dezvoltarea produsului să îl aducem pe piață. Întreprinderile sunt interesate dacă e o idee care le poate dezvolta afacerea și îi îmbunătățesc un serviciu. Oamenii din UBB lucrează pentru a îmbunătăți activitatea din firmă. Lucrează pe echipamentele universității, în cadrul universității să ajute întreprinderea să își dezvolte activitatea”, a spus Gabriela Crișan, șefa Oficiului de Management și Transfer Tehnologic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter