Economie

De la Primărie pentru investitori: informaţii învechite şi depăşite

<p><img src="documente/stories/07_iulie/22_ziua/07 captura site primarie1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăria Cluj-Napoca oferă investitorilor, pe site-ul oficial, informaţii cu privire la mediul de afaceri de acum doi, trei sau chiar patru ani.</p>

Datele oferite de Primărie pe site-ul oficial referitoare la mediul de muncă, precum nivelul mediu al salariului brut sau rata şomajului în Cluj-Napoca, sunt departe de valorile actuale.

Ultima valoare a ratei şomajului, regăsită pe site şi adresată investitorilor, este de 5,4%, fiind înregistrată în luna august 2009; iar asta în contextul în care, la sfârşitul lunii mai 2011, rata şomajului era de 3,5% conform Direcţiei Regionale de Statistică a judeţului Cluj.


La capitolul informaţii despre companii, situaţia este şi mai gravă, datele de pe site prezentând situaţia din 2007, când România nu era încă afectată de criză.

În contextul în care mediul de afaceri este unul dinamic, iar modificările survin lună de lună, în special în perioade de criză economică, informaţiile îşi pot găsi utilitatea doar în comparaţie cu date actuale.


Bătaie de joc

Ovidiu Stan, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român, consideră că faptul că informaţiile nu sunt actualizate “este pur şi simplu bătaie de joc”. „Înterprinătorii nu pot decât să manifeste lipsă de încredere având în vedere faptul că nici măcar actualizarea unui site nu se face, acesta fiind practic primul element de contact cu instituţia”, a declarat pentru monitorul Ovidiu Stan.


Primăria: Se lucrează la un nou portal

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, a precizat că în prezent se lucrează la un portal separat destinat informării investitorilor, portal care va fi finalizat în toamnă. Realizarea portalului vine ca urmare a semnării în 11 mai 2011 a unui protocol de colaborare între Primăria municipiului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), prin care Primăria se obligă să actualizeze trimestrial informaţiile locale de interes pentru potenţialii investitori. Fiecare instituţie implicată şi-a desemnat câte un reprezentant care va face parte din grupul de lucru care se va întruni la solicitarea investitorilor interesaţi.


“Până când se va definitiva portalul, investitorii pot să se adreseze pentru informaţii membrilor Biroului de Relaţii Externe şi Investitori, corp special format pentru a oferi date investitorilor”, a precizat Oana Buzatu. La sesizarea monitorul, ea a dat asigurări că datele din secţiunea informaţii pentru investitori vor fi înlăturate de pe site.

Primăria Cluj-Napoca a creat un buton cu informaţie actualizată, tradusă şi în limba engleză, care se găseşte pe pagina de deschidere a site-ului oficial, www.primariaclujnapoca.ro.


„Cel mai important lucru pentru investitori, români sau străini este să intre în contact direct cu biroul special creat în cadrul instituţiei, pentru a le putea oferi suport imediat în orice problemă sau solicitare. În acest sens, există o persoană de contact - inspectorul Carmen Marc, care preia toate solicitările şi se asigură că acestea beneficiază de răspunsuri”, a explicat pentru montiroul purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.

„Primăria Cluj-Napoca are un număr mare de investiţii realizate deja, care au ajuns în oraşul nostru pe calea cea mia simplă şi normală, aceea a contactării persoanelor abilitate din cadrul instituţiei”, a mai spus Oana Buzatu.

abonare newsletter