Economie

Inspectorii Fiscului, în misiune sub acoperire prin cluburi

Inspectori antifraudă îmbrăcaţi în civil vor vizita restaurantele, cluburile şi magazinele şi vor fi atenţi la modul în care sunt mânuiţi banii încasaţi. Totul, bineînţeles, pentru a combate evaziunea fiscală.

Sursa foto anaf1: twitter.com Sursa foto anaf1: twitter.com

Fiscul îi va spiona pe patronii pe care îi suspectează de evaziune fiscală.

Dacă bancnotele nu sunt introduse în casa de marcat, ci sunt depozitate separat, sau dacă cineva vine să colecteze banii negri, atunci vor descinde şi inspectorii în uniformă. Acesta este planul Fiscului pentru a combate mai bine evaziunea fiscală, informează digi24.ro.


Fiscul caută „turnători”

Fiscul ar putea avea nevoie şi de ponturi, pentru că inspectorii antifraudă deghizaţi în clienţi nu vor putea aştepta la nesfârşit într-un restaurant sosirea celor care se ocupă de strângerea banilor din evaziune.

Inspectorilor sub acoperire le va fi cel mai simplu să verifice dacă o afacere eliberează bon fiscal şi dacă suma de pe bon este preţul real. În unele cazuri bonurile oferite clienţilor au inscripţionate sumele corecte, în vreme ce rola prezentată Fiscului are sume mai mici. Este o contabilitate dublă, realizată cu ajutorul unor softuri, iar ANAF încearcă să combată şi această practică.


În urma controalelor de anul acesta, inspectorii antifraudă au făcut peste 400 de sesizări penale pentru fapte de evaziune de peste 420 de milioane de euro, din care 60% este evaziune cu TVA.

Exemplul norvegian

Economistul clujean Iosif Pop susţine că un stat preocupat de bunăstarea cetăţenilor lui trebuie să întoarcă integral banii colectaţi în folosul public.


„Cetăţenii norvegieni se exprimau recent că nu doresc reducerea taxelor, propuse de către guvernanţi, ca semn de satisfacţie şi mulţumire de felul cum se întorc banii prin serviciile şi investiţiile statului. Fiecare din noi este şi contributor, dar şi beneficiar. Solidaritatea se câştigă prin încredere, dar şi prin control”, a declarat economistul Iosif Pop.

El a identificat câteva probleme pe care România le are în acest domeniu.


„În Romania, solidaritatea socială exprimată în termenii de mai sus nu a fost cultivată şi există doar izolat şi ca excepţie. Drep care, pârghia de bază a colectării fiscale a rămas controlul şi demascarea. Legislaţia foarte stufoasă în exercitarea controlului face să avem o sumedenie de inspecţii mandatate se exercite activitatea de control: ANPC, ANAF, Poliţia Locală, etc. Prin urmare, unde sunt prea mulţi controlori se instaurează birocraţia şi evaziunea fiscală. Ori, un control eficient presupune unificarea organismelor, oameni dedicaţi şi incoruptibili, cunoasterea mecanismelor comerţului şi a metodelor de verificare încrucişată, utilizarea de tehnologie şi tehnici sofisticate de detectare a abaterilor. Improvizaţia cu informatori şi turnători nu face altceva decât să cultive neîncrederea între stat şi contribuabil şi să adâncească evaziunea fiscală”, a concluzionat Iosif Pop.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter