Economie

Celebra brânză de Năsal reapare pe piaţă. Preţul va fi mai mic - FOTO

Fabrica de brânzeturi de la Ţaga, judeţul Cluj a fost închisă anul trecut. Din 1 ianuarie 2013 până acum, a fost în conservare.

Fabrica de brânzeturi de la Ţaga, unde se producea celebra brânză de Năsal, s-a redeschis miercuri, după ce a fost închisă în 1 iunie 2013. De la acea dată, unitatea de producţie s-a aflat în conservare. Brânza de Năsal va fi produsă sub brandul Napolcat, fabrica rămâne în continuare în proprietatea olandezilor de la Friesland Campina, dar pe fir a intrat şi cluster-ul AgroTransilvania care a înfiinţat SRL-ul Fabrica de Brânzeturi Transilvania. În acest fel AgroTransilvania, al cărui preşedinte este Ioan Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, s-a asociat cu Friesland Campina. Prin această asociere, la fabrica de la Ţaga vor fi produse şi alte tipuri de brânzeturi, nu doar cele trei sortimente deja cunoscute: Montana, Alpina şi Năsal.

Brânză produsă cu lapte de la fermierii clujeni

În plus, fermierii din cluster vor putea aduce laptele la unitate de producţie din Năsal. “Pentru prima dată, şi cred că este un model unic la nivel naţional, o asociaţie a fermierilor dispune şi de o unitate de procesare. Sunt foarte mulţi fermieri care nu vor mai transporta laptele în alte părţi ale judeţului pentru procesare. Efectiv, vor aduce laptele aici ceea ce va duce şi la o scădere a costurilor de producţie. Este un element important care s-a discutat încă de la început astfel încât preţul să fie mult mai mic decât era atunci când unitatea s-a oprit”, a declarat Ioan Oleleu, preşedintele cluster-ului AgroTransilvania.


Oleleu a precizat că dacă acum un an brânza de Năsal costa 45 lei/300 grame, acum preţul va fi “ceva cu 3”, adică undeva în jur de 30 lei. Potrivit reprezentanţilor Friesland Campina, brânza de Năsal va apărea pe piaţă la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu la începutul lunii ianuarie. Celebrul produs va putea fi trimis şi la export, fabrica fiind de categoria A.

În prima fază, la fabrica de la Ţaga vor fi angajate 7 persoane. Înainte de închidere, erau 14 angajaţi.


Cornel Cărămizaru, directorul de vânzări Friesland Campina România a declarat că doar prin asocierea cu AgroTransilvania Cluster s-a putut relua producţia de la Ţaga. “Acest parteneriat cu Fabrica de Brânzeturi Transilvania reprezintă acum soluţia noastră pentru a le putea oferi, din nou, românilor, o specialitate cu o tradiţie şi un renume aparte”, a spus Cărămizaru.

Brânza este ţinută într-o grotă

Înainte să ajungă pe piaţă, brânza de Năsal este ţinută la maturat în grota fabricii de la Ţaga. Grota are 125 de metri lungime, iar în roca din care este formată trăieşte o bacterie care acţionează în timp asupra brânzeturilor. Este o bacterie unică în lume. În Franţa au mai fost descoperite două bacterii care seamănă cu cea din grota de la Ţaga.


Bucăţile de brânză lăsate la maturat sunt întoarse pe toate părţile o dată la trei zile şi întreţinute cu saramură. Temperatura din grotă este de 14 grade şi este constantă.

abonare newsletter