Economie

Arta Culinară vrea să renunţe de tot la dulciuri pentru imobiliare

Societatea Arta Culinară Cluj-Napoca vrea să iasă de tot de pe piaţa serviciilor în domeniul restaurantelor şi să se mute la Bucureşti. Consiliul de Administraţie i/a convocat pe ac'ionari pentru a decide inclusiv asupra retragerii de la la tranzactionare a valorilor mobiliare emise de societate.

Acţionarii Arta Culinară Cluj-Napoca, companie tranzacţionată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), vor trebui să decidă peste o lună dacă sunt de acord cu schimbarea domeniului de activitate a societăţii. Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 10 noiembrie este trecută modificarea obiectului principal de activitate din „Restaurante” în „Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Ca domenii secundare sunt trecute codurile CAEN corespunzătoare unor activităţi precum „Depozitari, „Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, „Dezvoltare (promovare) imobiliară” şi „Lucrări de construcţii şi administrarea imobilelor”.

În plus, acţionarii vor trebui să decidă asupra retragerii de la tranzactionare a valorilor mobiliare emise de SC Arta Culinară SA.


Pe ordinea de zi este trecută şi schimbarea denumirii societăţii şi mutarea sediului social de la Cluj la Bucureşti.

De 14 ani pe piaţă

SC Arta Culinară este prezentă pe piaţă încă de la începutul anilor ’90 iar în prezent deţine cofetăriile Dulce şi restaurantul Hera din Piaţa Mărăşti. De asemenea, de mai mulţi ani, societatea oferă şi servicii de închiriere de spaţii comerciale.


Istoria Arta Culinară a început în anul 1990, în urma unei decizii a Prefecturii Cluj. La data înfiinţării, societatea îşi desfăşura activitatea prin intermediul a 163 de unităţi de alimentaţie publică, amenajate în spaţii proprii sau închiriate. În 1998, societatea a trecut prin schimbări majore. În acel an, la cererea noului acţionar majoritar, SIF Banat-Crişana, a fost întocmit un program de restructurare a societăţii, care a condus la restrângerea reţelei de desfacere şi diminuarea numărului de active proprii. La finele anului 2002, societatea mai avea în administrare două restaurante, un laborator de patiserie şi o cofetărie, trei braserii, patru magazine tip alimentară şi un magazin mixt. În anii care au urmat, odată cu apariţia tot mai multor supermarketuri şi hipermarketuri şi a scăderii vânzărilor, societatea a decis să îşi restrângă şi mai mult activităţile de comercializare de produse alimentare şi nealimentare şi să se reorienteze către segmentul imobiliar şi de dezvoltare a activităţiilor de producţie proprie desfăşurate prin intermediul laboratorului de patiserie.

În prezent, acţionarul principal al SC Arta Culinară SA este SIF Imobiliare Ltd, firmă de investiţii înregistrată în Cipru şi înfiinţată anul trecut de SIF Banat-Crişana.


Arta Culinară Cluj-Napoca a raportat pentru anul 2013 o cifră de afaceri netă de 5,7 milioane lei şi pierderi de aproape 2 milioane de lei. Compania avea la sfârşitul anului trecut în jur de 40 de angajaţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter