Economie

Scutire de impozit pentru profitul reinvestit în tehnologie

Începând cu 1 iulie 2014 a intrat în vigoare ordonanţa de guvern care prevede aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit, reaminteşte conducerea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Cluj.

Noile reglementări stipulează că este scutit de impozit profitul investit în echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru) puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice.

Profitul investit potrivit prevederilor de mai sus reprezintă soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, în anul punerii în funcţiune a echipamentelor respective. Scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate se acordă în limita impozitului datorat pentru perioada respectivă.


Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, în aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat începând cu 1 iulie 2014 şi investit în activele menţionate mai sus produse şi/sau achiziţionate şi puse în funcţiune după aceaşi dată.

Pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.


În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe venitul microintreprinderilor care devin plătitori de impozit pe profit, pentru aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut cumulat de la începutul anului investit în echipamente tehnologice, puse în funcţiune începând cu trimestrul în care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit.

Facilitatea fiscală menţionată mai sus se aplică pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare.


Contribuabilii care beneficiază de aceste prevederi au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. În cazul nerespectării acestei condiţii, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii potrivit Codului de Procedură Fiscală, de la data aplicării facilităţii, potrivit legii.

Contribuabilii care aplică scutirea pentru profitul reinvestit nu pot opta şi pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective.

Ultimele Stiri
abonare newsletter