Economie

Şomajul în Cluj, la jumătate faţă de media naţională

În judeţul Cluj, rata şomajului a coborât la sfârşitul lunii mai sub 3%.

Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj a anunțat că rata șomajului la finele lunii mai 2014 a coborât sub pragul de 3%, înregistrând valoarea de 2,9%. Astfel, județul Cluj ocupă locul patru la nivel național după București, Ilfov și Timiș. Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, spune că situaţia este cu atât mai bună cu cât în Cluj numărul disponibilizărilor a fost foarte mare în ultimii ani. „Faţă de aceste județe, care se situează statistic înaintea județului Cluj, menționăm că, în ultimii ani, județul Cluj a înregistrat cele mai mari disponibilizări colective din România - Bechtel, Nokia și Mechel”, a explicat Daniel Don.

Potrivit șefului AJOFM Cluj, în primele cinci luni ale anului, instituţia a ocupat un număr de 5.644 de persoane aflate în șomaj. AJOFM Cluj se află de altfel săptămânal în topul agenţiilor de ocupare a forţei de muncă din ţară, cu cele mai multe locuri de muncă puse la dispoziţia şomerilor.


Daniel Don a menţionat că toate datele pe care agenţia le înregistrează şi le face publice sunt validate prin sistemul informatic al Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, referindu-se la înregistrarea contractelor de muncă în REGES pentru persoanele ocupate din evidențele agenției de ocupare.

În ceea ce priveşte şomajul la nivel naţional, datele disponibile sunt valabile doar pentru luna aprilie dar indică o rată a şomajului de 7,1%, respectiv 702.000 persoane, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Sfaturi despre carieră pentru 20.000 de elevi

Cel mai recent proiect pe fonduri europene derulat de AJOFM Cluj, lansat la începutul acestei săptămâni, este „Skills for Jobs”. Obiectivul principal al proiectului este consilierea vocaţională si de carieră a 20.000 de elevi din clasele IX–X din şapte judeţe: Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş, Hunedoara şi Timiş. Valoarea finanţării este de aproximativ 5 milioane euro. „Acest aspect al consilierii în alegerea traseului vocaţional a fost identificat ca fiind determinant pentru evitarea somajului în rândul tinerei generaţii”, susţin reprezentanţii proiectului.

Proiectul „Skills for Jobs” are o durată de 20 de luni şi au fost deja încheiate parteneriate cu inspectoratele şcolare judeţente, licee, universităţi şi diverşi angajatori, prin proiect urmârind-se reducerea diferenţelor dintre cerere şi oferta de pe piaţa muncii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter