Economie

Vezi unde se situează Banca Transilvania in clasamentul băncilor româneşti

Banca Transilvania rămâne în top trei bănci din România pe anul trecut, cu active de 6,7 miliarde de euro şi o majorare a cotei de piaţă de 0,8%, potrivit clasamentului realizat de zf.ro.

Compania a fost singura dintre ocupantele podiumului care a înregistrat o creştere a pieţei în 2012, celelalte două ocupante, BCR – locul 1 şi BRD – locul 2, pierzând câte 0,2 procente „de căciulă”.  

Banca, a cărei cotă de piaţă crescut cu două puncte în perioada de criză, ajungând acum la 8,1% a reuşit să-şi consolideze poziţia pe piaţă fără să aibă de suferit la capitolul profit, care a urcat cu 40% anul trecut.


Plus de 320 mil. lei pe 2012

Cea mai mare bancă cu capital privat românesc, a raportat la începutul anului un profit net de 320,4 mil. lei (71,9 mil. euro), dar acţionarii nu s-au bucurat de dividende deorece conducerea băncii a ales ca profitul să fie reinvestit.


BT şi-a majorat anul trecut şi activele cu 15%, până la 29,57 mld. lei (6,57 mld. euro), în timp ce portofoliul de credite (brut) a crescut cu 12%, la 17,57 mld. lei, iar provizioanele au crescut cu 27%, la 2,11 mld. lei.

Cum stau liderele la capitolul active


BCR a rămas pe primul loc în clasament. Banca administra la finalul anului trecut active de 70,5 mld. lei (16 mld. euro), dar calitatea acestora rămâne o problemă având în vedere că peste un sfert din credite sunt neperformante, iar provizioanele macină profitul operaţional. BCR a avut în 2012 o pierdere record de peste 1,2 mld. lei.

La o distanţă apreciabilă, cu active de 47,9 mld. lei (10,9 mld. euro) şi o cotă de piaţă de 13%, poziţia a doua este deţinută de BRD.


Cele mai mari zece bănci locale cumulau la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut 78% din activele siste­mului bancar, în scădere cu două puncte procentuale faţă de 2011, în condiţiile în care numai patru jucători mari au reuşit să câştige cotă de piaţă. Valoarea cumulată a ac­ti­velor deţinute de băncile mari a crescut totuşi, în termeni nominali, cu echivalentul a nouă miliarde de lei şi a ajuns la 285 mld. lei (64,5 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Etichete: banca transilvania
Ultimele Stiri
abonare newsletter