Economie

Noble Securities: leul - singura monedă din UE care rezistă în faţa dolarului american

<p><strong><img src="documente/stories/11_noiembrie/26_ziua/bani%201.jpg" border="0" style="margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px; float: left;" />Pe anul în curs leul este deocamdată singura monedă din Uniunea Europeană care şi-a păstrat valoarea în faţa dolarului american, înregistrând pe pieţele financiare o variaţie nesemnificativă la finele lunii mai, comparativ cu începutul lui 2013, arată într-o analiză Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România. </strong></p>



"Chiar dacă luna trecută moneda naţională s-a depreciat în faţa dolarului american, avansul anterior a permis leului "să reziste" în faţa acestuia. În ceea ce priveşte evoluţia faţă de euro, leul a încheiat luna mai cu o scădere comparativ cu moneda unică, dar pe anul curent rămâne, deocamdată, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de euro. Creşterea economică a României de 0,5% în primul trimestru din 2013 faţă de perioada precedentă, precum şi recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru ţara noastră au fost pilonii principali care au susţinut leul", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

În mai, leul a scăzut cu circa 1,5% faţă de euro pe pieţele financiare, a doua mare depreciere după zlotul polonez, care a scăzut cu aproximativ 2,7%.

"Polonia înregistrează o rată anuală a inflaţiei în scădere (0,8% în aprilie faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă), în contextul unei încetiniri economice, iar investitorii iau în calcul posibilitatea ca Banca Centrală a Poloniei să scadă încă o dată dobânda de referinţă, fapt care desigur că dezavantajează zlotul", a precizat Silviu Pojar, pentru Agerpres. 

Potrivit analizezi, lira sterlină şi coroana suedeză s-au depreciat, de asemenea, luna trecută, înregistrând variaţii de sub 1% comparativ cu moneda unică. La polul opus, în mai s-a aflat forintul, care a crescut cu aproape 1% faţă de euro, în contextul unor "victorii" marcate de economia Ungariei, care a înregistrat o creştere (0,7%) în primul trimestru din acest an, iar pe de altă parte ţara a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv. Coroana cehă a marcat o variaţie redusă, înregistrând pe parcursul lunii trecute o apreciere nesemnificativă. Leul rămâne, după primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de Euro, înregistrând o creştere de aproape 1,3%.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter