Economie

România a absorbit 10 % din banii UE

<p><img src="documente/stories/02_februarie/23_ziua/bani1.jpg" border="0" alt="Bani" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România a absorbit până la finele anului trecut 1,9 miliarde euro din fondurile structurale UE, cu excepţia agriculturii, reprezentând doar 10% din totalul disponibil în programul 2007-2013.</p> <p>"La jumătatea perioadei (2007-2013, n.r.) plăţile efectuate sunt la numai 10% din cele 20 miliarde euro, exclusiv agricultură, care pot fi atrase, de fapt, până la 31 decembrie 2015, pentru că există doi ani în care expiră termenul limită de depunere a facturilor", a spus a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. El a arătat că au fost depuse proiecte în valoare totală estimată de 40 miliarde euro, din care s-au contractat 7.000 de proiecte, estimate la 15 miliarde euro, şi s-au semnat 5.000 de proiecte, de aproximativ 10 miliarde euro.</p>

"La evaluare, trebuie spus că peste jumătate din proiecte sunt foarte slabe, în niciun caz bancabile. Sunt foarte mulţi consultanţi care lucrează cu beneficiari fără expertiză şi fac nişte proiecte neaplicabile. (...) Consultanţii să-şi consilieze beneficiarii într-un mod mai corect!", a afirmat Drăgoi.

Oficialul Ministerului Finanţelor recunoaşte că au fost făcute mai multe planuri de relansare care nu au adus efectul dorit, dar speră că ultimele măsuri care vor fi adoptate împreună cu Comisia Europeană vor asigura îndeplinirea obiectivului stabilit de România, de a atrage 90% din fondurile structurale până în anul 2015.


El a vorbit despre reducerea numărului de documente atât în fază de depunere a proiectelor, cât şi în cea de contractare şi de semnare.

Totodată, Drăgoi a menţionat că o problemă des întâlnită în ultimele şase este că beneficiarii de fonduri europene nu trimit facturi, fără de care nu se pot rambursa banii de la Comisia Europeană.


"Vom introduce, şi deja am finalizat documentaţia, nişte măsuri de penalizare a beneficiarilor. Dacă nu putem stabili termene limită pentru aceste facturi nu ajungem nicăieri. Dacă nu le trimit în şase luni, vom întrerupe contractul. Prin aceste măsuri îi responsibilizăm şi pe beneficiari", a spus Drăgoi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter