Economie
Ce înseamnă pentru creditul tău ipotecar TVA 21% în loc de 9% (P)
Creșterea TVA-ului pentru locuințe face ca achiziția unui imobil să fie mai costisitoare, adăugând câteva mii de euro în plus la prețul final. Această majorare nu influențează doar costul de achiziție, ci și avansul necesar, valoarea creditului contractat și rata lunară.

În orașe precum Cluj-Napoca, unde cererea pentru apartamente noi rămâne ridicată, efectele acestor schimbări fiscale pot fi resimțite puternic. Deși începutul verii a adus o ușoară scădere a prețurilor, valoarea medie pentru un apartament nou a ajuns la 3.233 euro/mp util, potrivit indicelui Imobiliare.ro.
Conform noilor condiții, clujenii mai pot beneficia de o cotă redusă de TVA de 9% doar dacă locuința îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
- suprafață utilă mai mică de 120 mp
- valoare de maxim 600.000 de lei, fără TVA
- finalizare și livrare până la 1 august 2026
- avans minim de 20% plătit până la 1 august 2025
Dacă nu te încadrezi în aceste condiții, TVA-ul aplicat va fi de 21%.
Cu cât îți crește rata dacă pierzi cota redusă de TVA de 9%?
Creșterea TVA înseamnă un credit și o rată lunară mai mari. Practic, pentru aceeași locuință, vei avea nevoie de un avans mai mare și un venit lunar cu până la 15% mai ridicat.
Pentru a înțelege mai bine impactul acestor modificări, brokerii Imobiliare.ro Finance îți vin în ajutor cu o serie de calcule care îți arată ce sumă trebuie să împrumuți pentru a finaliza tranzacția și cât va ajunge rata lunară în cazul unui TVA de 21%.
Luăm ca exemplu un apartament nou de 36 mp din Cluj-Napoca, al cărui preț mediu este de 116.388 euro.
O astfel de locuință ar fi putut fi cumpărată cu TVA de 9%, dar livrarea sa nu poate fi făcută de către dezvoltator decât în septembrie 2026, ceea ce încalcă una dintre condițiile necesare pentru a beneficia de cota redusă de TVA.
În acest context, viitorul cumpărător trebuie să achite cota standard de TVA de 21% pentru a finaliza tranzacția. Costul total de achiziție va crește de la 126.862 euro (echivalentul a 643.319 lei) la 140.829 euro (713.539 lei) rezultând o diferență de 13.967 euro (70.826 lei) care trebuie să fie acoperită acum de cumpărător.
Majorarea cotei TVA determină, de asemenea, o creștere a valorii împrumutului necesar, de aproximativ 59.687 lei, de la 546.821 lei la 606.508 lei.
În cazul unui credit ipotecar în lei, cu o dobândă fixă de 4,79% în primii 3 ani, rata lunară se majorează cu 328 lei, crescând de la 3.008 lei la 3.336 lei.
Dacă ai identificat o locuință nouă care se încadrează în condițiile impuse pentru a beneficia de cota redusă de TVA, apelează gratuit la serviciile unui broker de credite. Acesta te va ajuta să afli rapid ofertele de finanțare și condițiile de eligibilitate pentru obținerea împrumutului, luând în calcul situația ta financiară, valoarea și tipul locuinței pe care vrei să o cumperi.
Imobiliare.ro Finance are o echipă extinsă de specialiști în toată țara, inclusiv în Cluj, care colaborează cu principalele bănci și instituții financiare pentru a te ajuta să găsești creditul ipotecar potrivit pentru tine.
CITEȘTE ȘI: