Economie

A ieşit turismul din criză?

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/18_ziua/elena-udrea1.jpg" border="0" alt="Elena Udrea" title="Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat ieri că ministerul şi-a propus dublarea numărului de turişti străini în România până în 2015" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Chiar dacă numărul de turişti a scăzut în ultimul an, conform datelor INS, contribuţia la PIB a societăţilor care activează în serviciile turistice a crescut simţitor faţă de anul precedent.</p> <p>Turismul românesc pare să nu mai fie afectat de criză în condiţiile în care, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), atât hotelurile, cât şi agenţiile de turism au înregistrat creşteri ale contribuţiei în PIB în fiecare din cele patru trimestre ale anului trecut.</p> <p>Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că anul 2010 a fost unul bun pentru societăţile care activează în serviciile turistice. „În ultimele raportări ale INS, la capitolul servicii, contribuţia în PIB pentru 2010 la categoria turoperatori a avut o creştere de 14,9% în trimestrul I, 8,2% în trimestrul al doilea, 24,1% în trimestrul al treilea şi 37,2% în ultimul trimestru. Şi la capitolul hoteluri şi restaurante au fost înregistrate creşteri în fiecare trimestrul al anului trecut. Sper ca această creştere să se consolideze şi să continue şi să putem vorbi de relansarea acestui sector”, a afirmat Elena Udrea.</p>

ANAT o contrazice

În replică, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin, a declarat că vânzările agenţiilor de turism din ţară au scăzut anul trecut, în medie, cu 15% faţă de 2009, zeci de agenţii de profil fiind închise. „Efectele crizei economice asupra turismului au fost chiar mai puternice în 2010. (...) Dacă în anii trecuţi românii îşi permiteau câte două vacanţe, una vara, cealaltă în perioada sărbătorilor de iarnă, în 2010 mulţi români au renunţat la a doua vacanţă, iar unii nu şi-au mai permis nici măcar o vacanţă pe an”, a afirmat Corina Martin, citată de Mediafax.

Conform datelor publicate de INS, sosirile înregistrate anul trecut în structurile de primire turistică au scăzut la 6,036 milioane, cu 0,7% mai puţin faţă de cele din 2009, iar înnoptările au scăzut cu 7,1%, totalizând 15,967 milioane. În Cluj au fost cazaţi anul trecut 226.597 turişti, din care circa 55.000 au fost turişti străini.

abonare newsletter