Economie

Chiriile AU CRESCUT cu 20% în luna mai, la Cluj-Napoca. Valoarea medie: 505 euro!

Prețurile la apartamentele de vânzare din Cluj au scăzut în mai, însă nu același lucru poate fi afirmat despre chirii. „Salt” de 20% într-o singură lună.

Chiriile AU CRESCUT cu 20% în luna mai, la Cluj-Napoca. FOTO: Pixabay Chiriile AU CRESCUT cu 20% în luna mai, la Cluj-Napoca. FOTO: Pixabay

 

 


După o lună cu tranzacții puține, prețurile la apartamentele de vânzare din Cluj în cea de-a cincea lună din an au suferit o corecție modestă de -2,97%. Pe segmentul de chirii, prețurile, dimpotrivă, au înregistrat un salt de creștere cu +20,24%, până la valoarea de 505 ruro/lună, în mai,comparativ cu luna aprilie a aceluiași an, arată analiza unei agenții imobiliare

 


Spre deosebire de vânzări cu prețuri în scădere, chiriile au înregistrat un salt important de creștere, până la valoarea de 505 euro, fiind cu +20,24% mai mari față de nivelul lunii anterioare. 

Evoluția pe cartiere/ zone este următoarea:


  • Florești, cu +1,71%, până la 298 euro.
  • Mănăștur +2,93%, până la 386 euro.
  • Grigorescu, cu -3,85%, până la 424 euro.
  • Zorilor cu +18,82 %, până la 505 euro. 
  • Mărăști cu  +1,6%, până la valoarea de 508 euro
  • Central cu  +17,08%, până la 713 euro.

Cum să eviți o „țeapă” când cauți chirie?

O altă agenție imobiliară atrage atenția asupra unei serii de „semne” la care trebuie să fim atenți înainte de închirirerea unei locuințe:

1. Chiria solicitată e (mult) prea mică: Încă din faza preliminară de căutare a unei proprietăți, atunci când doar analizezi diferitele oferte, îți poți da seama dacă o anumită proprietate are un preț exagerat de mic în comparație cu alte oferte similare de pe piață. Dacă respectiva locuință te interesează totuși și ai dori să programezi o vizionare, nu ezita să-l rogi pe agentul care se ocupă de promovare sau chiar pe proprietar de ce prețul e atât de mic. Asigură-te că acesta nu ascunde eventuale probleme ale casei sau condiții cu care nu ai fi de acord (cum ar fi să locuiești cu proprietarul în casă).


2. Nu poți discuta direct cu proprietarul: Pentru a te putea asigura că discuți cu proprietarul real al unei locuințe, acesta ar trebui să prezinte, cel puțin în faza de încheiere a contractului, actele de proprietate. O tranzacție în decursul căreia nu ai putut discuta direct cu acesta ar trebui să ridice semne de întrebare. Dacă proprietarul nu se află în țară sau nu poate lua parte, din motive obiective, la discuțiile cu potențialul chiriaș și preferă să lucreze printr-un intermediar, acesta din urmă ar trebui să prezinte o procură legală.

3. Proprietarul refuză să încheie un contract: Tot un semnal de alarmă e reprezentat și de faptul că proprietarul refuză să semneze un contract. Aceasta arată că el dorește să se sustragă de la responsabilitățile sale legale, fapt ce poate fi resimțit, pe parcursul șederii sale, și de către chiriaș. Eliminarea din ecuație a unui acord legal între cele două părți poate și duce adesea la abuzuri, cum ar fi evacuarea fără preaviz, majorarea fără drept de apel a chiriei etc.


4. Proprietarul solicită garanția fără a semna nimic: Nu în ultimul rând, dacă proprietarul dorește să primească garanția asupra căreia a căzut de acord cu chiriașul fără a semna nimic reprezintă o problemă. Pot exista cazuri în care acesta să aibă nevoie de prima chirie și de banii pentru garanție înainte de încheierea efectivă a unui contract – chiar și atunci, însă, cele două părți pot semna un proces-verbal de predare-primire, ce are valabilitate legală și va fi luat în calcul ulterior, la întocmirea contractului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Prețurile la apartamentele din Cluj au scăzut ușor în luna mai. Care e prețul pe metru pătrat?

Ultimele Stiri
abonare newsletter