Economie

2022 un an al extremelor pentru piața imobiliară din Cluj-Napoca. De la scăderi în plin sezon estival la prețuri record

Anul 2022 a fost unul al extremelor pentru piața imobiliară din Cluj-Napoca. De la scăderi în plin sezon estival la prețuri record.

Anul 2022 a fost unul al extremelor pentru piața imobiliară din Cluj-Napoca. De la scăderi în plin sezon estival la prețuri record/ Foto: depositphotos.com Anul 2022 a fost unul al extremelor pentru piața imobiliară din Cluj-Napoca. De la scăderi în plin sezon estival la prețuri record/ Foto: depositphotos.com

 

 


Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul al extremelor pentru piața imobiliară din Cluj-Napoca. Potrivit Blitz Imobiliare s-a ajuns de la scăderi în plin sezon la prețuri record.

 


„Anul imobiliar 2022 a fost un an al extremelor, care ne-a oferit cam de toate – un sfârșit de pandemie, imediat după, un început de război, urmat de o puternică criză energetică și creșteri de prețuri la gaze și energie electrică, apoi o inflație generalizată și prețuri la imobile și dobânzi tot mai mari de la o lună la alta”, arată specialiștii în imobiliare.

CITEȘTE ȘI:
Benzina și motorina s-au scumpit în prima zi din 2023, anulând recentele ieftiniri
2022 a lovit crunt. Peste 13.000 de firme şi-au suspendat activitatea. Clujul, pe locul doi în țară

Anul 2022 în județul Cluj a început oarecum modest cu mai puțin de 2.000 de tranzacții (1.935 mai exact), dar în februarie tranzacțiile au luat avânt,  înregistrând 3.041 de imobile vândute, ceea ce a reprezentat o creștere cu +57,15% în numai o lună.


„Contextul internațional încă nu era marcat de incertitudinea războiului, doar de ceva tensiuni și relații diplomatice mai dificile cu Rusia, marele furnizor de gaze pentru întreaga Europă, dar eram deja aproape de final de pandemie, iar creditele încă erau super accesibile, prin urmare, interesul pentru imobiliare era unul crescut, mai ales că prețurile se situau în luna ianuarie încă la un minim pentru piața din Cluj pe acest an de 1.780 Euro/mp”, mai explică specialiștii.

Prețurile la apartamentele din Cluj au sărit de 2.000 de euro/mp, în aprilie

La o lună după începerea războiului, în luna martie 2022, prețurile au suferit o corecție minoră până la nivelul de dinainte de decembrie 2021, la valoarea de 1.825 Euro/mp, iar pe zona de închirieri, media a fost de 360 de Euro pentru un apartament cu 2 camere.  


În mod surprinzător, tot în luna martie 2022, a fost înregistrat și numărul record de tranzacții pe anul 2022 – 4.035 în județul Cluj, ceea ce a reprezentat o creștere cu +32,68% a tranzacțiilor imobiliare față de luna precedentă. În luna aprilie însă tranzacțiile au scăzut la 2.473 de imobile vândute, iar în mai 2022, volumul a revenit la 3.020 tranzacții, ceea ce a reprezentat o creștere cu +22,11% față de luna precedentă. 

Cât despre prețuri, acestea au sărit de plafonul de 2.000 de euro/mp în luna aprilie de la 1.824 Euro/mp la 2.061 euro/mp, iar în luna mai, prețurile au suferit o corecție minoră, în jurul aceleași valori.


Indicele Blitz în 2022, în Cluj-Napoca/ Foto: blitz. ro

Scăderi în plin sezon estival

În luna iunie, în plin sezon estival, numărul tranzacțiilor din Cluj a înregistrat o scădere cu -30,79%, când au avut loc doar 2.090 de tranzacții. Pe finalul verii a avut loc o nouă scădere a numărului de tranzacții. În luna august cu -10,84%, înregistrându-se un număr de 2.606 tranzacții în județul Cluj, în timp ce prețurile au atins apogeul la 2.137 Euro/ mp, stabilind astfel un nou record și devansându-l pe cel din luna iunie 2022, când media s-a situat la 2.067 Euro/mp.

La începutul toamnei, în septembrie și octombrie, prețurile au rămas în continuare ridicate, ca rezultat al tendințelor speculative ale multor proprietari de a profita de momentul de vârf al pieței și mai ales cu revenirea studenților în Cluj. Pe sfârșit de an, în luna noiembrie 2022, prețurile și-au temperat creșterea la o medie de 2.119 Euro/ mp, într-o ușoară scădere cu -0,66% față de luna precedentă, pe fondul creșterii indicelui ROBOR la puțin sub 8%, și al  IRCC-ul la 4,06% în trimestrul III.

În ceea ce privește segmentul chiriilor, la început de toamnă am avut o explozie de prețuri, la nivelul municipiului Cluj-Napoca cu o creștere amețitoare până la valoarea de 459 Euro. Odată cu revenirea studenților, prețurile au crescut major în cartierele de interes pentru studenți – Florești, Mărăști, Gheorgheni, Buna Ziua, Central, și doar în cartierul Florești mai puteai găsi prețuri sub plafonul de 300 Euro, iar în zona Centrală prețurile crescuseră cu mai bine de 100 de Euro! 

Potrivit specialiștilor în imobiliare, per ansamblu, anul imobiliar 2022 a fost un an al prețurilor ajunse la apogeu. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Scumpiri pe bandă rulantă din prima zi a anului 2023: carburanți, credite, RCA

Retrospectiva economică a anului 2022: Creșterea rapidă a inflației, peste dinamica majorării salariilor medii nete

abonare newsletter