Economie

Polițiștii din Cluj protestează prin părăsirea grupurilor de WhatsApp și Telegram, din motive financiare

Polițiștii din Cluj protestează printr-o metodă diferită din motive financiare. Aceștia părăsesc grupurile de comunicare oficiale de WhatsApp și Telegram și refuză să efectueze permanența de la domiciliu.

Polițiștii clujeni protestează din cauza salariilor și a faptului că nu le sunt respectate unele drepturi / Foto: Facebook - Inspectoratul de Poliție Județean Polițiștii clujeni protestează din cauza salariilor și a faptului că nu le sunt respectate unele drepturi / Foto: Facebook - Inspectoratul de Poliție Județean

 

 


Polițiștii clujeni refuză să efectueze permanența de la domiciliu și părăsesc grupurile de comunicare oficiale de WhatsApp și Telegram, în semn de protest.

Protestul a fost anunțat de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC) care vrea să „blocheze IPJ Cluj prin respectarea legii”.


„În paralel cu solicitarea unor întâlniri urgente cu dl prim-ministru și cu ministrul Afacerilor Interne, Biroul teritorial SNPPC al IPJ CLUJ a declanșat în primă fază o formă inedită de protest la nivelul IPJ Cluj, care constă în părăsirea grupurilor «profesionale» instituite de șefii profesionali pe diverse rețele de comunicare cum ar fi Whatsapp, Telegram, etc. Solicităm tuturor polițiștilor și personalului contractual să achieseze la această formă de protest și să părăsească toate grupurile de comunicare, cel puțin până la rezolvarea doleanțelor noastre. Mai mult, în perioada imediat următoare polițiștii din cadrul IPJ CLUJ vor refuza să efectueze permanența de la domiciliu”, anunță sindicatul.

Polițiștii clujeni aduc în atenția Guvernului situația salarizării

Totodată, într-o cerere trimisă Guvernului, SNPPC explică nemulțumirile polițiștilor cărora „li s-au cerut eforturi suplimentare, pe fondul unui deficit masiv de personal și al unor misiuni suplimentare, primite în contextul pandemiei iar, mai nou, din februarie, și al războiului din Ucraina.”


Ei au evidențiat și faptul că de la începutul acestui an, întreaga societate românească este victima unei majorări a prețurilor la gaze, energie, carburanți și la numeroase produse alimentare de bază.

„Pe această cale, având în vedere proiectul de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri fiscal-bugetare, propagarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, postat la data de 29.11.2022 pe site-ul Ministerului Finanțelor, vă aducem în atenție situația salarizării polițiștilor/personalului MAI/familiei ocupaționale bugetare Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, care, de aproximativ 13 ani, sunt amăgiți de o lege de salarizare unitară volatilă, care a existat și există doar teoretic, dar în practică nu s-a aplicat, în integralitate, niciodată, personalului din familia noastră ocupațională.


Astfel, începând cu 01.01.2010, legislația de salarizare aplicabilă familiei noastre ocupaționale a fost înlocuită cu una care ar fi trebuit să se aplice tuturor angajaților din sistemul public românesc, dar a fost modificată de mai multe ori, la rândul ei, iar în timp a generat discriminări, în sensul că, în ultimii ani, unor familii ocupaționale bugetare/categorii profesionale li s-a aplicat, chiar și în integralitate, în timp ce altora, cum sunt polițiștii/militarii/personalului contractual, nu.

De asemenea, majorările care trebuiau acordate în anii 2021 și 2022, în baza Legii-cadru nr. 153/2017, au fost amânate la final de an prin OUG, în condițiile în care inflația a crescut, în ultimii doi ani, cu peste 25%, iar prețurile de consum s-au majorat semnificativ, mai ales în 2022”, se arată în cererea făcută de sindicat.

CITEȘTE ȘI:

Amenzi de 10.000 de lei dacă nu îți sterilizezi câinele. Clujul începe un maraton de convingere a stăpânilor să-și sterilizeze patrupezii

Polițistul clujean acuzat de viol susține că este o înscenare și că victima este actriță de filme porno

abonare newsletter