Actualitate

Veste tristă pentru cultura clujeană! Unul din membrii trio-ului transilvan „Zorile” din Mociu a murit. Avea titlul de „Tezaur Uman Viu!

Contralăul (bracistul) Covaci Băbuţ, unul din membrii Trio-ului transilvan „Zorile” din Mociu, județul Cluj, distinși în anul 2013 cu titlul de „Tezaur Uman Viu”, a murit, marți, 14 februarie. Anunțul a fost făcut de Casa de Cultură Mociu.

Covaci Băbuţ - violă. Sursă foto Facebook Tradiții Clujene Covaci Băbuţ - violă. Sursă foto Facebook Tradiții Clujene

 

Vechea formulă de asociere a muzicanților din Câmpia Transilvaniei –cea a trioului transilvan constituit din 3 instrumente: vioară (ceteră), viola cu trei coarde și căluș drept (contră) și contrabas cu 3 coarde (gordon) – este una foarte bine reprezentată în comuna Mociu, județul Cluj, prin grupul numit „Zorile”.


Formația este alcătuită după tiparul specific, caracteristica ei principal fiind aceea că este formată din 4 instrumentiști care cântă la trei instrumente de bază, doi contrași dublând și împărțind prerogative tehnice în sectorul armonic. Dublarea instrumentelor din formaţia de trio nu presupune schimbări de concept. Ea se realizează cu scopul măririi potenţialului sonor al grupului. 

Denumirea generică de Trio Transilvan nu este dată de numărul instrumentiştilor interpreţi, ci de numărul instrumentelor de acelaşi fel cu care formaţia instrumentală performează.


Trio-ul transilvan ,,Zorile” - Ţuli Carol -vioară (ceteră), Covaci Băbuţ - violă (contră), Covaci Alexandru -contră secundă și Bumb Cornel - contrabas (gordună) - utilizează, conform tradiției, doar instrumente muzicale construite din lemn, cu arcuș, din vechea formulă a trio-ului transilvan și păstrează nealterat elementele originale din repertoriul muzical instrumental local. Totodată, abordează un stil de interpretare propriu și dovedesc constanță și consecvență prin păstrarea aceleiași formule de alcătuire, timp de mai bine de 40 de ani.

Legat de activitatea artistică a formației instrumentale din Mociu, pe lângă o evidentă evoluție și dobândire de experiență profesională, specialiștii au observat că: utilizează numai instrumente muzicale construite din lemn, cu arcuș, din vechea formulă a trioului transilvan; păstrează nealterat elementele originale din repertoriul musical instrumental local; interpretează melodii de ascultat și piese de joc din repertoriul muzical zonal al Câmpiei Transilvaniei, foarte bogat sub aspect melodic-armonic-ritmic. Dintre jocurile populare cântate de această formație se remarcă Româneștele de purtat –caracterizat prin ritmul său asimetric de 9, 10, 11 timpi –, apoi Târnăveana, Bărbuncul, Pe doi pași și Hărțag, dar și melodii rituale din cadrul unor obiceiuri tradiționale: de nuntă, de descântat la găină, de mers pe drum, de tristețea pierderii oilor etc; abordează un stil de interpretare propriu și inconfundabil, dobândit prin metode autodidacte, conform uzanțelor folclorice tradiționale.


Alături de formația de jocuri tradiționale din Mociu, acest grup instrumental a participat la diverse evenimente de promovare a culturii tradiționale românești, în țară și-n străinătare, unde au obținut distincții și premii, care le atestă importanța de purtători ai unei zestre culturale fără preț.

Au obținut, de-a lungul timpului, numeroase rezultate de înalt nivel la competițiile naționale, la categoria din care fac parte, printre care amintim: Marele Premiu al Festivalului Concurs „Trio transilvan – trio instrumental”, Gherla 1998, 2008; Premiul I al Festivalului „Ion Matache”, Mioveni, Argeș 2008; Marele Premiu al Festivalului „Ion Sabadâș”, Bistrița 2012; Premiul I al Festivalului Formațiilor Tradiționale - ediția I, Baia-Mare, 2013.

CITEȘTE ȘI:

S-a finalizat asfaltarea drumului județean 150, de la Viișoara la Mociu. FOTO

Staţie SMURD şi subunitate de pompieri la Mociu

Botezul prin „cufundare”. De ce nu renunță preoții la acest ritual periculos? Exces de zel, spectacol gratuit sau tradiție? Cazul bebelușului mort de la Suceava nu este singular.

Ultimele Stiri
abonare newsletter