Social

Film inspirat din fapte reale: o profesoară din Turda, sancționată pentru că a recomandat elevilor un film cu scene gay

În urmă cu câțiva ani, o profesoară din Turda a fost sancționată pentru o recomandare de film cu scene gay, făcută elevilor unei clase de liceu, în urma reclamației părinților. Episodul stă la baza peliculei „În lipsă de aer”, a regizorului maghiar Katalin Moldovai, lungmetraj „turnat” în Ungaria.

Film inspirat de evenimente din Turda, „turnat” în Ungaria/captură video Filmhu/uoutube.com Film inspirat de evenimente din Turda, „turnat” în Ungaria/captură video Filmhu/uoutube.com

 

 


Evenimente reale care au avut loc în Transilvania au reprezentat inspiraţia pentru noul film al regizoarei Katalin Moldovai din Ungaria. 

 


Film inspirat de un caz real din Turda, realizat în Ungaria

În 2017, o profesoară de literatură din Turda a fost sancţionată din cauza faptului că le-a recomandat elevilor săi filmul „Teljes napfogyatkozás” („Eclipsă totală”). 

Această poveste se află la baza primului lungmetraj al regizoarei Katalin Moldovai, realizat cu sprijinul Programului „Incubator” al Institutului Naţional de Film din Ungaria, scrie în comunicatul transmis de institut, către agenţia ungară de presă MTI, potrivit hirado.hu


În rolurile principale ale peliculei „Elfogy a levegő” (În lipsă de aer) vor putea fi văzuţi actori ca Ágnes Krasznahorkai, Tünde Skovrán, Áron Dimény, Sándor Soma, Zsolt Bölönyi şi Ágnes Lőrincz.

Pelicula tratează tema puterii și opresiunii

Protagonista poveştii este Ana (interpretată de Ágnes Krasznahorkai), care predă literatură într-un liceu. Un părinte o denunţă pe aceasta din cauza recomandării de film pe care aceasta o face în clasă şi care prezintă viaţa lui Arthur Rimbaud. Denunţul aparent inofensiv conduce, în cele din urmă, la sancţionarea profesoarei şi la multă ruşine. În final, în caz apare o întorsătură dramatică – nu doar în cariera Anei, ci şi în relaţia dintre părinte şi elev.


Filmul care se bazează pe povestea originală este construit în jurul marilor subiecte legate de calitatea de profesor, pelicula tratând şi subiecte ca puterea şi a opresiunea. O mare parte dintre filmările peliculei au avut loc în urmă cu doi ani, la Gheorgheni, la Liceul „Salamon Ernő”. Filmările au durat 32 de zile şi au avut loc în cursul verii.

Astfel. regizorul şi directorul de imagine András Tábori au fost în căutarea unei locaţii dintr-un oraş mic, unde să existe o clădire şcolară impunătoare, dar încă nerenovată.


În prezent se lucrează la post-producţie, data premierei nefiind cunoscută încă. Filmul este regizat de Katalin Moldovai, în baza unui scenariu propriu realizat împreună cu Zita Palócz. Producătorul peliculei sunt Attila Béla Kovács, András Muhi şi Katalin Moldovai. Directorul de imagine este András Tábori, iar editorul de imagine, Orsolya Soltész. Filmul este produs de „Magma Cinema”, cu sprijinul Institutului Naţional de Film din Ungaria.

Povestea din spatele filmului

În vara lui 2017, o profesoară de Limba şi Literatura Română de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Turda a fost sancţionată cu avertisment de către conducerea instituţiei, după ce un părinte al unui copil de clasa a X-a s-a plâns direcţiunii că dascălul le-a recomandat copiilor să vizioneze filmul „Eclipsă Totală” în care ar exista scene gay.

Profesoara a explicat atunci că recomandă acel film de foarte mulţi ani elevilor pentru ca aceştia să înveţe mai uşor conceptul de simbolism.

„Am recomandat elevilor mei acest film pentru a se familiariza cu atmosfera în care se va naşte simbolismul, care face obiectul studiului nostru în clasa a X-a, doar că noi studiem simbolismul numai reprezentat de George Bacovia. Era o mică «extensie». Recomand acest film de 10 ani”, afirma cadrul didactic din Turda în iunie 2017.

Părintele unui copil a acuzat-o pe profesoară că „le-a dat temă pentru acasă să vizioneze filmul «Total Eclipse», un film cu homosexuali, cu scene de sex şi săruturi între bărbaţi”, reclamantul fiind de părere că prin această temă „copiii sunt îndrumaţi spre homosexualitate”.

Deși filmul „Eclipsă totală” a fost catalogat de CNA drept un film 18+, profesoara Adela Stan s-a trezit cu reclamații, urmate de sancționare cu avertisment, pentru recomandarea de film făcută. 

CITEȘTE ȘI:

O profesoară din Turda, sancţionată după ce a recomandat elevilor un film cu scene gay

Ultimele Stiri
abonare newsletter