Administrație

S-a răzgândit Primăria? Lubenița „made in Oltenia” va fi vândută în continuare pe trotuar

Proiectul care privea alungarea vânzătorilor care vindeau lubenița pe trotuare a fost retrasă.

Trotuar amenajat pe Bucium pentru vânzare de lubeniță/ Foto: Monitorul de Cluj Trotuar amenajat pe Bucium pentru vânzare de lubeniță/ Foto: Monitorul de Cluj

 

Primarul Emil Boc a retras, de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, proiectul de hotărâre privind unele măsuri referitoare la comercializarea de către producătorii agricoli a fructelor și legumelor de sezon pe raza municipiului Cluj-Napoca.


 

Practic, Primăria Cluj-Napoca dorea prin acest Proiect de Hotărâre interzicerea comercializării fructelor și legumelor de sezon în alte spații decât cele special amenajate: târguri, piețe agroalimentare, piețe volante, etc. În caz contrar, valoarea amenzilor ar ajunge la 2.500 lei. De verificare, constatare și sancționare ar urma să se ocupe polițiștii locali. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Primarul Emil Boc a anunțat la începutul ședinței ordinare de Consiliu Local din 7 iunie retragerea proiectului până în primăvara lui 2023, dată până la care specialiștii din Primărie vor defini categoria de „piață ambulantă”, apărută recent în lege.

„În urma analizei pe care am purtat-o de la momentul publicării în ședința de Consiliu Local  și constatând că există în lege o categorie de piețe încă nedefinită și anume piețele ambulante. Am convenit să retragem proiectul și să completăm acest regulament cu piețele ambulante într-o formulă prin care fie ca Guvernul va veni cu o hotărâre prin care să detalieze ce înseamnă fie noi prin aplicarea hotărârii să definim în înțelesul nostru cum organizăm aceste piețe ambulante (…) Anul acesta voi fi consecvent și nu voi permite comercializarea pepenilor pe domeniul public, doar în piețele agroalimentare, târguri și piețe volante. Rămâne deschisă posibilitatea ca în condițiile de sănătate ale DSP pe domeniul privat să fie organizat ca și anul trecut. Rămâne ca până în martie anul viitor să reglementăm ce înseamnă aceste piețe ambulante astfel încât să existe un cadru nou de reglementare inclusiv din partea autorității locale”, a declarat Emil Boc.


Această hotărâre viza în special producătorii agricoli din partea de sud a României.

„Scopul reglementării comerțului în zona publică este de a crea un cadru de desfășurare a activităților de comercializare a produselor de piață care să respecte principiile concurenței loiale, de protejare a vieții, sănătății și intereselor economice ale consumatorilor, precum și a mediului. Pe raza municipiului Cluj-Napoca, comercializarea fructelor și legumelor de sezon se realizează în piețe publice/private sau în cadrul piețelor volante organizate de către municipalitate, la nivelul orașului fiind trei astfel de tipuri de piețe volante (una permanentă la Sala Sporturilor, iar două sezoniere în Gheorgheni pe strada Unirii și pe strada Sigizmund Toduță în Grigorescu). Cu toate acestea, pe terenuri private ale unor persoane fizice sau juridice, începând de regulă cu luna mai și până aproximativ în luna octombrie sunt supuse comercializării fructe și legume de sezon, în special de către producătorii agricoli din partea de sud a României. Menționăm faptul că nu de puține ori această activitate de comerț s-a desfășurat într-un cadru necorespunzător, ce nu respectă condiții minime de igienă. Această modalitate de comercializare fără acces la utilități afectează imaginea urbană”, transmite municipalitatea.


Unde se pot vinde lubenițele?

Pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt organizate și funcționează următoarele piețe agroalimentare și piețe volante:

5 piețe agroalimentare administrate de primărie în Grigorescu, Hermes, Flora, Zorilor și IRA cu un total de 196 de locuri de vânzare/masă pentru producătorii agricoli, din care sunt disponibile la acest moment 23. 

2 piețe volante din care una pe platoul situat între strada G. Coșbuc și Splaiul Independenței, care funcționează în fiecare sâmbătă pe toată perioada anului și în fiecare marți în perioada mai-decembrie și o piață volantă situată pe strada Unirii, la capătul liniei 3 în Gheorgheni și care funcționează în fiecare joi în perioada aprilie-decembrie.

 

CITEȘTE ȘI:

Adio lubeniță „made in Oltenia” vândută pe trotuar. Primăria: „Afectează imaginea orașului”. Ce opțiuni au la Cluj producătorii agricoli din sud?

Cum recunoaștem pepenele roșu copt? Sfaturile cultivatorilor de lubeniță

abonare newsletter