Administrație

Scumpirile care îi vor afecta pe clujeni. După biletele de autobuz, și gunoiul va costa mai mult

Traiul în Cluj-Napoca devine tot mai scump. După scumpirea biletelor și abonamentelor pentru transportul în comun, acum a venit rândul gunoiului. Din această săptămână se schimbă tarifele pentru ridicarea gunoiului.

Masina de ridicat gunoaie. Sursa foto: Facebook Supercom Masina de ridicat gunoaie. Sursa foto: Facebook Supercom

Consilierii locali, reuniți marți în ședință, vor aproba noile tarife pentru activitatea de salubrizare menajeră pe raza municipiului Cluj-Napoca. Ultima majorare de preț a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Care sunt noile prețuri:

Precolectare, colectare și transport al deșeurilor municipale reziduale sortate


15,16 lei/persoană față de 9,88 lei/persoană cât e în prezent

74,29 lei/metrul cub persoane fizice față de 48,58 lei/metrul cub cât plătește o persoană în prezent


127,02 lei/metrul cub agenți economici/instituții publice față de 61,82 lei/metrul cub în prezent

Colectarea, transportul, depozitarea și valorificarea deșeurilor voluminoase de mobilier


32,93 lei/metrul cub pentru persoanele fizice față de 17,26 lei/metrul cub costul în prezent

53,01 lei/metrul cub agenți economici/instituții publice față de 30,65 lei/metrul cub cât plătesc în prezent agenții economici/instituțiile publice


Colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor rezultate din activități de construcții și demolări

38,92 lei/metrul cub persoane fizice față de 31,01 lei/metrul cub costul în prezent


56,26 lei/metrul cub agenți economici/instituții publice față de 45,08 lei/metrul cub în prezent

Potrivit municipalității, toate prețurile conțin TVA.

„Pentru deșeurile nesortate se va aplica o majorare de tarif de 25% la tarifele de precolectare, colectare și transport al deșeurilor municipale reziduale sortate”, spun companiile de salubritate.

Serviciul public de salubrizare în municipiul Cluj-Napoca a fost împărțit în două sectoare, deservite de câte un operator de salubrizare. Serviciile de salubrizare menajeră sunt delegate prin concensiune către SC Rosal Grup SA, care acționează în sectorul I baza unui contract din 2010, iar Compania de Salubritate Brantner Vereș SA acționează în sectorul II tot în baza unui contract din 2010, prelungire prin act adițional. În 2018, Primăria a aprobat prelungirea valabilității contractelor menționate pe o perioadă de cel mult 4 ani, „dar nu mai târziu de data intrării în vigoare a noului cotract, încheiat cu operatorul desemnat, câștigător în urma licitației organizată de ADI Eco-Metropolitan Cluj”.

Cele două contracte prevăd că tarifele se actualizează/indexează la cererea concesionarului, anual. Atât Rosal, cât și Brantner Vereș, au solicitat ajustarea tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare menajeră.

Reamintim că, între timp, în noiembrie 2020, SC Supercom SA a câștigat contractul pentru salubrizare stradală și deszăpezire pe sectorul I. Contractul cu SC Supercom SA a fost adjudecat pentru o valoare totală de 74.455.139 lei (fără TVA). În aprilie 2020, patru firme au depus oferte la licitația privind contractul pentru sectorul I, evaluat la peste 91 de milioane de lei, valabil pentru următorii cinci ani. Astfel, Rosal Grup SA, Brantner Servicii Ecologice SRL, Asocierea Polaris Medius – Polaris M Holding SRL, respectiv SC Supercom SA s-au numărat printre firmele interesate de contract.

Sectorul I este constituit din cartierele Mănăștur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu, Centru-parțial.

Sectorul II este constituit din cartierele Someșeni, Bulgaria, Mărăști, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Iris, Dâmbul Rotund, Centru-parțial.

CITEȘTE ȘI:

Supercom va ridica gunoiul din zona municipiilor Turda, Câmpia Turzii și Dej, de la 1 iunie. VEZI tarifele

Supercom începe de luni să curețe străzile din Cluj-Napoca. FOTO

E oficial! Din iulie, biletele și abonamentele pentru transportul în comun se scumpesc

Ultimele Stiri
abonare newsletter