Administrație

Ce proiecte vor primi finanțare anul viitor, în cadrul bugetării participative? FOTO

Au fost alese cele mai votate proiecte propuse de cetățeni pentru finanțare din bugetul pe anul 2022. Ce proiecte au câștigat în cadrul bugetării participative de anul acesta?

15 proiecte au fost desemnate câștigătoare în cadrul procesului de bugetare participativă 2021 15 proiecte au fost desemnate câștigătoare în cadrul procesului de bugetare participativă 2021

 

 


15 proiecte au fost desemnate câștigătoare în cadrul procesului de bugetare participativă 2021. E vorba despre șase proiecte din categoria spații verzi și locuri de joacă, cinci proiecte pentru amenajarea spațiilor publice, două proiecte de infrastructură educațională și culturală și câte un proiect în categoriile mobilitate, accesabilitate și siguranța circulației, respectiv alei, trotuare și spații pietonale. Propunerile clujenilor nu depășesc valoarea de 150.000 de euro.

Ce proiecte au fost cele mai votate?


Proiectele care au strâns cele mai multe voturi în cadrul procesului de bugetare participativă de anul acesta sunt, în ordine descrescătoare, următoarele: 

- Biciclete/alei pe malul pârâurilor Gârbău, Calvaria, Popii, Becaș – 679 de voturi


Proiectul propune amenajarea de piste de biciclete și alei pietonale de-a lungul tuturor pârâurilor de pe raza orașului și implicit conectarea lor cu viitoarea pista de biciclete de pe malul Someșului ar crește semnificativ mobilitatea cu mijloace de transport nepoluante. Totodată, s-ar crea o mai bună legatură între parcurile/ viitoarele parcuri și spații verzi din oraș, evitând traficul auto.


- Educaţie rutieră pentru copii, minipoligon – 448 voturi


Inițiativa propune ca, într-un parc public din municipiu, să fie amenajat un minipoligon, în care cei mici să poată învăța câteva reguli elementare pentru a se feri de accidente în trafic.

- Parcul Iuliu Prodan accesibil și primitor pentru toți cetățenii – 382 voturi

Prin acest proiect, se dorește refacerea aleii circulare din Parcul Iuliu Prodan din cartierul Zorilor și pavarea acesteia, pentru a rezolva în mod durabil deplasarea în incinta parcului, dar și crearea unui drum îngust de aproximativ 1 m fără trepte, care să permită accesul cu cărucior pentru copii și pentru persoane cu dizabilități, pe toată porțiunea orizontală.

- Panouri fotovoltaice on grid  amenajate pe blocuri /acoperișuri plate /parcări – 327 voturi

Proiectul propune utilizarea eficientă a acoperișurilor pentru conversia energiei solare în energie electrică. Ea poate fi utilizată la iluminat local sau trimisă în rețeaua națională de energie electrică - on grid.

- Parcul Detunata, centru de comunitate – 308 voturi

Cu o suprafață de circa 10 hectare, acesta este cea mai mare întindere de zonă verde din întreg cartierul Gheorgheni. El are potentialul de a fi un centru de comunitate în aer liber. Inițiatorii proiectului propun păstrarea cadrului natural și accesibilizarea acestuia, astfel încât oamenii să petreacă mai mult timp în comunitate, în acest cadru superb.

- Mens sana in corpore sano – 264 voturi

Proiectul presupune înființarea unor ansambluri de aproximativ 30 metri pătrați, amplasate pe spațiile verzi dintre blocuri, ce aparțin de Primărie și care să includă două mese de șah, pavimentul zonei, cărări de acces care să unească pavimentul cu aleile din zonă, iluminatul zonei, grupuri statuare formate din diferite piese de șah în mărime naturală, pentru aspectul urbanistic.

- Capace colorate zâmbete adunate – 162 voturi

Problemele abordate de proiectul actual pot fi sintetizate în două linii mai cuprinzătoare: gradul redus de reciclare și gradul redus de activități de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile. Pentru aceste probleme modul meu de răspuns se traduce, în esență, prin educație, în particular educația prin joacă a copiilor. La rândul lor, copiii îi pot educa ulterior și pe cei mai mari.

- Pumptrack modular în Baza Sportivă Gheorgheni, La Terenuri și pe Malul Someșului – 158 voturi

Proiectul propune achiziționarea și instalarea unui pumptrack modular în 3 locații din municipiul Cluj-Napoca: parcul sportiv Gheorgheni, baza sportiva din Mănăștur „La terenuri” și malul stâng al Someșului pe pajiștea dintre podul Garibaldi și podul Albastru.

- Acoperișul Verde – 146 voturi

Nu strică niciodată mai mult verde în oraș. Deja sunt soluții tehnice pentru a schimba acoperișurile clădirilor în siguranță, fără a afecta structura sau diferitele beneficii ale unui acoperiș.

- Parc Iris 2 – 140 voturi

 

Proiectul propune realizarea unui parc pe strada Alexandru Sahia (Iris) după modelul celui recent amenajat pe Aleea Bibliotecii (Mărăști), eliminarea benzilor de parcări și extinderea spațiului verde.

- Stâlpișori colorați la creșe, grădinițe și școli – 104 voturi

Proiectul propune colorarea stâlpișorilor din preajma creșelor, grădinițelor și școlilor, liceelor pentru a crea un mediu atractiv, colorat, vioi pentru copiii din Cluj-Napoca.

- Umbrirea artificială a locurilor de joacă – 100 de voturi

Se propune umbrirea spațiilor de joacă pentru copii cu parasolare de înaltă calitate. 

- Încurajăm cititul prin artă sustenabilă – 50 voturi

Realizarea unor instalații sub forma de carte care să fie instalate în puncte cheie prin oraș pentru încurajarea cititului.

- Mini-scene culturale – 45 voturi

Proiecte propune crearea unor locuri, ca niște mini-scene, unde artiștii stradali ar putea susține mici concerte ad-hoc. 

- Incluziv – comunitate incluzivă pentru membri de la 0 la 100 ani – 29 de voturi

Se propune dotarea parcului din capătul străzii Virgil Onițiu cu mobilier urban care să favorizeze cresterea mobilității cetățenilor și a membrilor comunității din această zonă.

Ce este procesul de bugetare participativă?

Bugetarea participativă este „un proces prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local”, arată cei din cadrul municipalității.

Astfel, în cadrul procesului, clujenii au ocazia de a propune diferite proiecte, iar în funcție de analiza și voturile acordate, cele mai bune propuneri vor obține finanțare din cadrul bugetului local, urmând să fie implementate.

CITEȘTE ȘI:

Procesul de bugetare participativă în Florești, reluat. Cel anterior, întrerupt pentru fraudarea votului

Ultimele Stiri
abonare newsletter