Administrație

Procesul de bugetare participativă în Florești, reluat. Cel anterior, întrerupt pentru fraudarea votului

A fost demarat un nou proces de bugetare participativă 2021-2022 în Florești, într-o formulă nouă și cu proceduri actualizate, anunță reprezentanții Primăriei.

Procesul de bugetare participativă Florești a fost reluat. Procesul de bugetare participativă Florești a fost reluat.

Procesul de bugetare participativă de anul acesta a fost inițial întrerupt în Florești, după ce au existat suspiciuni de fraudare a votului.

Propunerile de proiecte pot fi înscrise AICI, pe platforma dedicată procesului din acest an.


„Vor fi bugetate și implementate primele două Proiecte care reușesc să obțină cel mai mare număr de voturi din partea comunității locale. Votul se desfășoară întro singură etapă. Orice persoană interesată de proiectele depuse poate vota o singură dată și doar autentificat în momentul votării. Potrivit regulamentului, votul nu poate fi modificat pe parcursul desfășurării procesului de votare”, se arată într-un comunicat al Primăiei Florești.

Calendarului procesului de bugetare participativă Florești 2021-2022

- 1 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022 depunerea proiectelor
- 3 ianuarie – 14 aianuarie 2022 analiza proiectelor
- 15 ianuarie - 30 ianuarie 2021 votarea online a proiectelor
- implementarea proiectelor în anul 2021 dupa adoptarea bugetului


Procesul de bugetare participativă presupune alocarea sumei de 1.000.000 de lei pentru adoptarea primelor 2 inițiative care strâng cele mai multe voturi, a căror necesar pentru implementare nu trebuie să depășească suma de 500.000 de lei fiecare.

„Bugetarea participativă își propune implicarea cetățenilor Comunei Florești într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte”, transmit reprezentanții Primăriei Florești.


Cum se desfășoară Bugetarea Participativă în Florești în această sesiune?

- Cetăţenii identifică și dezbat în comunitate soluții sau propuneri pertinente pentru comunitate. Obiectivele proiectelor propuse trebuie să vizeze un interes public și să facă parte din aria de competență a Primăriei Florești
- Aceste idei se transformă apoi în proiecte care se depun conform regulamentului bugetării participative
- Odată depuse aceste proiecte, cetățenii comunei votează, online, acele proiecte pe care le consideră utile. Proiectele depuse vor putea fi votate de către cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani și care au domiciliul/reședința pe raza comunei Florești, județul Cluj
- Primăria va pune în aplicare proiectele câștigătoare, începând cu anul viitor.

Regulamentul complet al Bugetării Participative organizată în Comuna Florești poate fi consultat AICI.


Votul la bugetarea participativă, fraudat

Primarului Bogdan Pivariu a declarat în luna iulie că proiectul de bugetare participativă se va relua la finalul anului 2021, după ce etapa de vot ar fi fost fraudată. Sute de voturi ar fi fost date de pe conturi false din Muntenegru.

Proiectele nu ar fi adunat cele minim 100 de voturi/proiect valide necesare pentru ca ele să fie aprobate.


„Și în timpul votului am avut informații de la diferite persoane despre eludarea votului”, a spus Bogdan Pivariu.

Primarul a precizat că proiectele care au adunat cele mai multe voturi au intrat deja în atenția autorității locale.

CITEȘTE ȘI:

Dezvoltarea Floreștiului, impusă de creșterea populației. Noi străzi vor fi proiectate, iar arterele existente se modernizează

Ultimele Stiri
abonare newsletter