Administrație

Parkingul Primăriei va avea o terasă verde cu acces public, de tip grădină urbană. Boc, mesaj pentru arhitecți: „Veniți cu soluții verzi pentru clădirile din oraș”

Parkingul Primăriei va dispune de o terasă verde, cu acces pentru public. Soluțiile verzi pentru clădirile publice și private din oraș reprezintă dimensiunea nepoluantă pe care municipalitatea clujeană va continua să o susțină.

În imagine: Parking Calea Moților nr. 5-7/Foto: Emil Boc Facebook.com În imagine: Parking Calea Moților nr. 5-7/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Municipiul Cluj-Napoca s-a înscris pe dimensiunea verde, nepoluantă, cu intenția de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2030, în acord cu politica verde dezvoltată de Uniunea Europeană. 

 


Astfel, pe clădirile publice și școlile din oraș au fost amplasate panouri fotovoltaice

În deschiderea ședinței de Consiliu Local de joi, primarul Emil Boc a anunțat că acoperișul Parkingului Primăriei va fi amenajat cu o terasă verde, de tip grădină urbană și care va fi accesibilă publicului.


Mai exact, edilul a cerut retragerea de pe ordinea de zi a două proiecte de hotărâre ce vizau reducerea consumului de energie electrică și a emisiilor de CO2 prin instalarea de panouri fotovoltaice pe o serie de parkinguri publice – Parking Fabricii, Parking Calea Moților 5-7, Parking Hașdeu, pentru a fi îmbunătățite.

Grădina urbană, pe parcarea supraetajată de pe Moților

Proiectul de 2,4 milioane de lei, fără TVA, a fost retras pentru realizarea unui studiu de fezabilitate (SF), prin care Parkingul Primăriei să dispună de o terasă verde, cu acces public. Iar panourile fotovoltaice destinate acestui obiectiv urmând să fie instalate pe o altă clădire din oraș. 


 „Proiectul vizează amplasarea de panouri fotovoltaice pe anumite clădiri publice din oraș. L-am retras pentr a-mi da posibilitatea, până la următoarea ședință de Consiliu Local, să înlocuim locația Parkingului de la Primărie, care este prevăzut să fie dotat cu panouri fotovoltaice, alături de alte 15 puncte pe care le avem în oraș pe clădiri publice, deci să fie acoperit parkingul cu acoperiș și terasă verde”, a explicat primarul Emil Boc, în ședința de Consiliu Local de joi. 

Dimensiunea verde, nepoluantă a municipiului Cluj-Napoca cuprinde mai multe direcții: de la reducerea gazelor cu efect de seră, transport și reabilitare energetică sau colectarea selectivă a deșeurilor, la spații verzi de calitate și mai mulți copaci plantați, dar și la politici publice care să vizeze acoperișurile și pereții verzi din oraș. 


CITEȘTE ȘI: 
Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic”

„Această politică nu este una nouă, orașele europene o practică de multă vreme. 

Aici, modelele de bune practici vizează inclusiv acordarea de stimultente financiare pentru cetățenii care construiesc, realizează acoperișuri verzi cu circulație publică și care întrețin aceste acoperișuri verzi. 

Pe Parkingul de la Primărie vom realiza un acoperiș cu terasă verde, un fel de grădină urbană, care să arate că se poate în Cluj-Napoca, în condițiile de climă, să dispunem de acoperiș verde. 

Va fi făcut un studiu de fezabilitate, care să ne spună ce tipuri de plante se pot planta, eventual arbori și în ce condiții, care este sistemul de drenaj al apei de ploaie, pentru a izola parkingul și evident accesul este public. Pe terasa de la parking este posibil să ai acces public

Acest proiect va completa politicile verzi din oraș, după care arătând că se poate aici, vom merge și în alte părți ale orașului, în sensul de a susține cetățenii să-și construiască fie acoperișuri verzi, fie pereți verzi. 

Vom reveni cu acest proiect în luna septembrie, unde în locul parkingului de la Primărie va fi un alt obiectiv pe care să amplasăm panouri fotovoltaice, iar acesta va fi transferat pentru realizarea de acoperiș verde în oraș”, a explicat Emil Boc. 

Boc, mesaj către arhitecți: „Să vină cu soluții verzi”

Primarul a adresat un mesaj public către arhitecți și proiectanți, prin care a arătat că municipiul este deschis pentru susținerea politicilor verzi și nepoluante, context în care a solicitat arhitecților soluții verzi pentru clădirile private din oraș.

De asemenea, Primăria își asumă susținerea soluțiilor verzi prin acordarea de srtimulente financiare pentru cei care sunt dispuși să aplice politicile de reducere a poluării.  

„Adresez un mesaj public tuturor arhitecților și proiectanților din acest oraș, să vină spre aprobare la Primărie, în cazul clădirilor private, inclusiv cu soluții verzi pentru acoperișuri și pereți. 

De asemenea, proiectele Primăriei pe care le veți avea în viitor, veniți cu proiecte care să aibă acoperișuir verzi. Trecem la nivelul următor, să avem și alt tip de verde în afară de iarbă, pe aceste investiții publice pe care le gânduim în oraș. 

CITEȘTE ȘI: 
Clujul începe tranziția spre energie verde. Panouri fotovoltaice, la mai multe școli și clădiri publice

Mesajul meu este adresat tuturor, să vină cu acest tip de soluții verzi, orașul este deschis, repet, gândim inclusiv modalități de stimularte financiară a celor care gândesc în această logică”, a fost mesajul transmis de Emil Boc. 

În primăvara anului trecut, Cluj-Napoca, alături de Paris, Roma, Madrid, Bruxelles, Amsterdam, Copenhaga, Atena, Stockholm, Dublin, Barcelona, Munich, Lyon, Dortmund, Marseille a fost selectat în cadrul competiției „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Clujul s-a angajat astfel să ia măsuri concrete și ambițioase pentru a reduce impactul orașului asupra climei și de a crește calitatea vieții cetățenilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic”

Clujul începe tranziția spre energie verde. Panouri fotovoltaice, la mai multe școli și clădiri publice

abonare newsletter