Administrație

Emil Boc: „Grupul Statuar „Școala Ardeleană” va avea exact forma soclului pe care a avut-o anterior”. Dezbateri aprinse în Comisia de Monumente

Recent, după mai multe ședințe cu scântei, Comisia de Monumente a aprobat reamplasarea Grupului Statuar „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca în forma sa inițială.

Aviz favorabil în comisia de monumente pentru reamplasarea Grupului Statuar „Școala Ardeleană” în formula inițailă/Foto: monuments-remembrance.eu Aviz favorabil în comisia de monumente pentru reamplasarea Grupului Statuar „Școala Ardeleană” în formula inițailă/Foto: monuments-remembrance.eu

 

 


În cadrul lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu, grupul statuar „Școala Ardeleană”, lucrare a sculptorului Romulus Ladea, a rămas fără soclu. Cazul a provocat ample dezbateri în spațiul public, iar administrația locală a anunțat revenirea la forma inițială. 

 


La mai bine de două luni de la această promisiune, situația din teren a rămas neschimbată. 

Prezent la evenimentul editorial găzduit vineri de Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai”, pentru a marca 50 de ani de la inaugurarea Grupului Statuar „Școala Ardeleană” de Romulus Ladea, primarul Clujului a anunțat că membrii comisiei de monumente au aprobat, oficial, varianta inițială a soclului pentru Grupul Statuar „Școala Ardeleană”. 


„Ieri, comisia de monumente, a acceptat această variantă și Grupul Statuar „Școala Ardeleană” va avea exact forma soclului pe care a avut-o anterior”, a declarat Emil Boc.

„Indecizia” Comisiei de Monumente

Cu ocazia lansării de carte: Lucian Blaga - „Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea”, edilul Emil Boc a refăcut filmul evenimentelor prin care s-a luat decizia de reamplasare a grupului statuar în forma cunoscută de clujeni. 


„Viziunea inițială a comisiei de monumente, pe baza propunerii proiectantului, a fost de amplasare la sol. 

Și acel proiect a trecut de comisia de monumente, nu în componența de astăzi, e vorba de componența comisiei de monumente a ministerului Culturii, care are Direcția Județeană de la Cluj. 


A trecut în forma amplasării la sol. 

Evident, când dumneavoastră, mulți dintre cei prezenți astăzi aici, și alții, care m-au sesizat cu privire la modul cum arată acest grup statuar, am luat atitudine. 

Și am spus că nu respectă valoarea, tradiția, locul și importanța pe care Școala Ardeleană o are în cultura românească, și profilul cultural și educațional al Clujului, și în consecință această soluție nu o pot accepta. 

Și am deschis dezbaterea publică din nou, cerând comisiei de monumente să găsească o altă soluție”, a explicat primarul Emil Boc filmul evenimentelor care a dus la analizarea contextului prin care Grupul Statual „Școala Ardeleană”, amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu, a rămas fără soclu.

„Au fost șase ședințe în care nu s-au pus de acord. Ba e prea înalt, ba e prea mic soclul, ba e la stânga, ba e la dreapta. Văzând această indecizie a membrilor comisiei de monumente, am spus: «O.K. Încheiați această discuție și veniți să amplasați exact cum a fost!». În forma cunoscută de toți, care n-a fost contestată de nimeni, n-a fost controversată. «Dacă nu vă puteți înțelege pe o formulă, în urma unei dezbateri din cetate, dacă nu vă puteți pune de acord, experții, atunci păstrăm ceea ce există pentru că ne reprezintă pe toți. 

Așa cum a fost de 50 de ani, așa poate fi și în următoarea sută de ani. 

Ne bucurăm că ieri (joi –n.red), comisia de monumente a acceptat această variantă și Grupul Statuar „Școala Ardeleană” va avea exact forma soclului pe care a avut-o anterior”, a explicat Emil Boc. 

Edilul s-a referit și la lucrarea de modernizare din zona Teatrului Național Cluj-Napoca, unde statuile poeților Mihai Eminescu și Lucian Blaga nu au mai fost inscripționate cu date biografice. Potrivit lui Emil Boc, lucrările de modernizare nu sunt încheiate pe deplin, iar în prezent se lucrează la realizarea celor două plăci, „cu caligrafia, cu numele scris de Mihai Eminescu, respectiv de Lucian Blaga”. Plăcile, lucrate în bronz, cu semnătura caligrafică a poeților români, ar putea fi amplasate în luna iulie. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Grupul statuar „Școala Ardeleană” va fi reamplasat pe soclu. Emil Boc: „Așa trebuia să fie de la început”

Boc, despre grupul statuar de pe Kogălniceanu: „După ce am ieșit public, s-au trezit toți. Rectorul UBB a fost primul care m-a sesizat”

Clujenii reclamă că centrul e „plin de granit”. Boc: „Mergeți să vedeți în toate orașele europene și vedeți că zonele pietonale așa se fac”

abonare newsletter