Administrație

Cum ar arăta reorganizarea administrativă la Cluj? Din 75 de comune ar rămâne 7, iar 3 dintre ele ar deveni orașe

O analiză arată că, dacă mâine ar avea loc reorganizarea cerută de mediul de afaceri, în județul Cluj ar mai rămâne doar 7 comune din cele 75, iar unul dintre actualele orașe și-ar pierde acest statut.

Cum ar arăta reorganizarea administrativă la Cluj? FOTO: Cum ar arăta reorganizarea administrativă la Cluj? FOTO:

 

 


Doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ, dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României cerută de mediul de afaceri, conform unei analize realizată de G4Media și Info Sud-Est.

 


Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.
 Principalele măsuri cerute sunt:

  • reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Analiza arată că, din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2.862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori.


Cum ar arăta reorganizarea administrativ-teritorială, la Cluj?

În județul Cluj, modificările care ar apărea ca urmare a reogranizării cerute ar fi următoarele: 

1. Din cele șase orașe din prezent, ar mai rămâne doar cinci;


Potrivit măsurilor solicitate de mediul de afaceri, orașul Huedin și-ar pierde acest statut și ar deveni comună, întrucât populația sa nu ajunge la 10.000 de locuitori. Orașul ar „retrograda” la statutul de comună.

2. Din 75 de comune, ar mai rămâne doar șapte;


Doar șapte comune ar mai rămâne în județul Cluj, dacă reorganizarea cerută s-ar realiza, fiind vorba doar de localități cu cel puțin 7.000 de locuitori. În prezent, în județ sunt de peste zece ori mai multe comune.

3. Trei comune ar deveni orașe;

Pe de altă parte, reorganizarea ar duce la înființarea a trei noi orașe. Este vorba despre comunele din județul Cluj care în prezent au peste 10.000 de locuitori: Florești, Apahida și Baciu.

Schimbări și la nivel național

  • Trei județe din România nu au nicio comună cu mai mult de 5.000 de locuitori: Caraș-Severin, Hunedoara și Olt. În cazul în care regionalizarea propusă ar avea loc mâine, niciuna dintre comunele celor trei județe nu ar mai exista în forma actuală și ar trebui să se comaseze cu alte localități. De precizat este faptul că Olt este județul cu numărul cel mai mare de comune din România: 104.
  • Tulcea, Brăila și Mehedinți sunt județele care, în cazul unei restructurări, ar rămâne cu un singur oraș, acela fiind municipiul-reședință. În Tulcea și Mehedinți sunt în acest moment câte cinci orașe, iar în Brăila patru.
  • 45 de comune din țară ar deveni, în schimb, orașe, depășind pragul de 10.000 de locuitori. Cele mai multe sunt în Ilfov – 10 și Iași – 6. De asemenea, județele Timiș, Prahova, Constanța, Cluj și Argeș au câte trei astfel de comune, în general cele dezvoltate în zonele metropolitane. 
  • În acest moment, în România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori, un prag propus de mediul de afaceri pentru a putea avea statutul de comună.  Cel mai mic, cu doar 1372 de locuitori, este Băile Tușnad, în Harghita, iar cele mai multe astfel de orașe se află în Vâlcea, nu mai puțin de cinci. Câte trei orașe sub 5.000 de locuitori se află și în Sibiu și Maramureș.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se schimbă harta României? 15 județe în loc de 42! Clujul s-ar uni cu Bistriţa, Sălaj şi Maramureş

Ultimele Stiri
abonare newsletter