Administrație

Primarii de municipii, consultări la Guvern. Ce s-a discutat și la ce soluții s-a ajuns?

Reprezentanții Asociației Municipiilor din România au avut consultări la guvern cu prim-ministrul și cu mai mulți miniștri. Ce au cerut primarii de municipii și la ce consluzii s-a ajuns?

Emil Boc (stânga) și Constantin Toma (dreapta), la întâlnirea AMR cu membrii Guvernului. Foto: AMR Emil Boc (stânga) și Constantin Toma (dreapta), la întâlnirea AMR cu membrii Guvernului. Foto: AMR

 

 


Luni , 29 august 2022, la Palatul Victoria, prim-ministrul României Nicolae Ciucă a avut consultări cu Asociația Municipiilor din România (AMR), al cărei președinte este primarul Emil Boc.

 


Ce au discutat primarii cu miniștrii?

Printre temele aduse în discuție de primarii de municipii s-au numărat Codul Fiscal - menținerea pentru anul 2023 a sistemului actual de impozitare a clădirilor și terenurilor cu adiționarea cotelor de impozitare, finanțare din bugetul de stat  al serviciului public de alimentare cu căldură pentru 33 de municipii, trecerea din domeniul privat în domeniul public al UAT-urilor a imobilelor naționalizate și care nu au fost restituite în natură către foștii proprietari.

Teme de importanță maximă au fost și cele legate de Legea Învățământului Preuniversitar, mai precis clarificarea regimului juridic al școlilor, poziția de director administrativ în școli, finanțarea transportului local al elevilor și funcționarea creșelor care au rămas în responsabilitatea administrației locale.


Primarii au cerut totodată susținerea investițiilor derulate de către autoritățile locale, atât în cadrul proiectelor cu finanțare europeană, cât și națională, având în vedere creșterile de prețuri la materii prime, materiale și energie. A fost propusă scutirea de la plata unor taxe/tarife legate de aprobarea unor proiecte cu finanțare europeană/națională.

Au mai fost aduse în discuție problema blocării posturilor în APL, având în vedere că la acest nivel există deja o limitare a numărului de angajați în cadrul primăriilor, respectiv problema descentralizării în AP.


Promisiuni și angajamente din partea Guvernului

În urma discuțiilor, membrii guvernului s-au angajat:

  • Să analizeze modalitatea în care se va putea realiza prorogarea OG 16/2022;
  • Să aloce sume pentru susținerea sistemului de termoficare și să analizeze posibilitățile de plafonare a prețului gazelor;
  • Până la data de 15 sept 2022, Ministerul Educației împreună cu structurile asociative, să prezinte propuneri concrete privind finanțarea transportului local al elevilor, iar până în data de 30 septembrie 2022 să rezulte și actele normative care să reglementeze acest aspect;
  • să discute împreună cu autoritățile locale modul în care, din punct de vedere administrativ, se va relaționa între primărie-școală-direcția de învățământ preuniversitar, astfel încât să rezulte o prevedere agreată de toate părțile;
  • să se reanalizeze situația creșelor rămase în responsabilitatea administrației locale și găsirea celor mai bune soluții;
  • aă actualizeze standardele de cost, atât în ceea ce privește protecția copilului, cât și protecția sociala (persoane vârstnice, persoane cu dizabilități).

La întâlnire au participat, din partea Guvernului, pe lângă prim-ministrul Nicolae Ciucă, și Attila-Zoltán Cseke - ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Sorin Cîmpeanu - ministrul Educației, Marcel Boloș - ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-Ministrului. Din partea AMR, au fost prezenți Emil Boc - președinte AMR, Constantin Toma - președinte executiv AMR, primarul municipiului Buzău, Mihai Chirica - vicepreședinte AMR, primarul municipiului Iași, Ionuț Pucheanu - prim-vicepreședinte AMR, primarul municipiului Galați; Lucian Stanciu-Viziteu - primarul municipiului Bacău și Aurel Simionescu - expert AMR.

CITEȘTE ȘI:

Vicepreședinte PNL: „Ciucă ar fi candidatul pentru prezidenţiale. Boc nu este interesat”

abonare newsletter