Administrație

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă! Se schimbă regulile de ridicare a deșeurilor din municipiu

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă și cu tarif diferențiat pentru deșeurile reciclabile și nereciclabile, ca urmare a atribuirii contractului de salubritate companiei Supercom.

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă! FOTO: Depositphotos.com Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă! FOTO: Depositphotos.com

 

 


Noi reguli pentru ridicarea deșeurilor menajere intră în vigoare, odată cu semnarea constractului de gestiunea a serviciului dintre ADI Eco-Metropolitan și compania Supercom. Consilierii locali au aprobat marți, în ședința extraordinară, proiectul de hotărâre privind atribuirea contractului de colectare și transport a deșeurilor municipale companiei Supercom. Proiectul a trecut  cu 22 de voturi „pentru” și o neparticipare la vot. 

 


Așa cum scria Monitorul de Cluj aici, firma a câștigat licitația pentru colectarea și transporul deșeurilor din municipiu pentru următorii 10 ani, singurul contracandidat fiind firma Brantner, care a contestat la Consiluii Concurenței procedura de atribuire a contractului, însă fără succes. Astfel, începând cu luna octombrie a acestui an, noul operator de salubritate pe raza municipiului Cluj-Napoca este Supercom, firmă care deține, de altfel, „monopolul” asupra deșeurilor din județ, după ce, la finalul anului 2020 și la finalul lui 2021, a câștigat contractele pentru colectarea deșeurilor din Dej, Turda, Câmpia Turzii și alte 32 de comune, dar și cel pentru administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj.

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă

O schimbare importantă care apare odată cu semnarea noului contract este sistemul de plată. Promis de ani buni, sistemul de tarifare „Plătești cât arunci” va deveni realitate odată cu intrarea în vigoare a contractului.


Cum va funcționa? Operatorul va furniza pubele smart, microcipate, iar în momentul în care se va ridica pubela, este înregistrată cantitatea de gunoi și transmisă șoferului, care va elibera un bon care se va atașa la factură. Similar se va proceda și în cazul pubelelor de la bloc. 

„Deșeurile se vor cântări din poartă în poartă. În momentul în care se va ridica pubela, aceasta va avea un cip care va transmite șoferului cantitatea și el va elibera un bon care se va atașa la factură. Acest sistem se aplică în zona de case și pentru agenții economici. În schimb, la blocuri se va cântări în regim paușal. Toate deșeurile vor fi cântărite în zona de pubele și cantitatea rezultată se va împărți la numărul de locuitori care sunt arondați la respectivele puncte gospodărești”, a explicat Iancu Pintea, președintele comisiei de licitație din partea ADI Eco-Metropolitan Cluj.


Demersul are rolul de a impulsiona colectarea selectivă a deșeurilor, urmând a se desfășura și campanii de conștientizare în acest sens, cu sprijinul primăriilor și poliției locale.

Perioada de mobilizare din contactul cu Supercom va fi de circa șase luni, însă se poate prelungi nelimitat, potrivit prevederilor contractuale, lucru care a fost semnalat de consilierii USR în cadrul ședinței. Iancu Pintea a explicat însă: „6 luni este termenul maxim în care compania va trebui să își încheie contractele, să angajeze personal și să aducă utilajele și mașinile. Încercăm să scurtăm această perioadă. În fiecare lună noi o să le cerem un raport, astfel încât să fie mobilizați complet la finalul celor 6 luni. Avem însă  experiența celorlalte două loturi pe care lucrează deja, în Turda, Câmpia Turzii, Dej plus comunele învecinate, unde nu au reușit să scurteze această perioadă de mobilizare. Contractele au fost încheiate în 2 decmebrie 2020 și din 1 iunie 2021 au început în plin activitatea. Au fost loturi de încălzile și sperăm că s-au acomodat cu Clujul și se vor descurca și în municipiul Cluj-Napoca”.


Supercom, „monopol” asupra deșeurilor din județ

Amintim că, recent, a fost atribuită și ultima licitație pentru servicii de salubritate în județul Cluj. Este vorba despre lotul I - Zona I Cluj și Zona 2 Huedin, contract adjudecat în favoarea firmei Supercom. Odată cu adjudecarea ultimului contract, compania Supercom a câștigat tot județul, după ce, la finalul anului 2020 și la finalul lui 2021, a câștigat contractele pentru colectarea deșeurilor din Dej, Turda, Câmpia Turzii șialte 32 de comune, dar și cel pentru administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj.

Licitația publică are drept scop delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor pe raza municipiului Cluj-Napoca și a celorlalte localități cuprinse în Lotul 1. Supercom a câștigat licitația cu o ofertă de 409.305.800 de lei (plus TVA) pentru colectare și transporul deșeurilor timp de 10 ani, singurul contracandidat fiind firma Brantner, care a contestat la Consiluii Concurenței procedura de atribuire a contractului, însă fără succes.  Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care face parte Consiliul județean și primăriile. Contractele de prestări servicii va fi încheiat direct de utilizatorul serviciului şi operator.î

Sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

„Super-afacere” pentru Supercom! Firma, noul operatorul de salubritate la Cluj-Napoca. Boc: „Nu rămânem cu gunoaiele în stradă”

abonare newsletter