Administrație

Cum arată șantierul de pe strada Kogălniceanu? Târgurile tradiționale de Zilele Maghiare, mutate pe alte străzi - FOTO

Lucrările la strada Mihail Kogălniceanu înaintează în ritm alert. Târgurile tradiționale de Zilele Maghiare vor fi mutate pe alte străzi anul acesta.

Cum arată șantierul de pe strada Kogălniceanu? FOTO: Facebook/ Olah Emese Cum arată șantierul de pe strada Kogălniceanu? FOTO: Facebook/ Olah Emese

 

 


Viceprimarul Olah Emese s-a aflat recent într-o vizită de lucru pe strada din centrul Clujului, alături de organizatorii Zilelor Culturale Maghiare. Strada găzduiește în mod tradițional evenimente și târguri în cadrul serbării culturale, însă nu și anul acesta, arată organizatorii. Directorul de programe al evenimentului a relatat că, din cauza lucrărilor de renovare de pe strada Kogălniceanu, locaţiile obişnuite ale festivalului au suferit modificări, iar în acest an, târgul de meşteşuguri şi târgul de carte va avea loc pe străzile adiacente. Târgul de turism se va muta în curtea Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, unde va fi amenajată şi o terasă.


„În această dimineață, am desfășurat o vizită pe teren alături de angajații administrației locale și organizatorii Zilelor Culturale Maghiare pe strada Kogălniceanu. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că evenimentul  va funcționează fără probleme, în ciuda renovărilor aflate în curs de desfășurare!


Cum arată șantierul de pe strada Kogălniceanu? FOTO: Facebook/ Olah Emese

Vom asigura trecerea spre Grădina cu ruine și Colegiul Reformat, însă străzile de intrare care duc spre strada Kogălniceanu vor fi complet închise traficului auto și, dacă este cazul, vom închide și strada I.C. Brătianu pentru mașini”, a transmis viceprimarul Olah Emese, pe rețelele de socializare. 

Cum arată șantierul de pe strada Kogălniceanu? FOTO: Facebook/ Olah Emese

Târgurile din cadrul Zilelor Maghiare, mutate

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) revin vara aceasta la normalitate, aducând în fața publicului un eveniment la fel de amplu precum cel din 2019. Astfel, cea de-a XIII-a ediție ZCMC va avea loc timp de nouă zile, între 14 și 21 august 2022. Publicul se va putea bucura de nenumărate vernisaje și expoziții, concerte, spectacole de teatru, balet și operă, tururi ghidate, activități pentru copii, lansări de carte, dansuri tradiționale, proiecții de film, competiții sportive, evenimente gastronomice, degustări de vin, jocuri medievale și petreceri.


Cum arată șantierul de pe strada Kogălniceanu? FOTO: Facebook/ Olah Emese

Ediția a XIII-a a ZCMC se va desfășura în locurile deja cunoscute – Piața Unirii, Muzeul de Artă/Palatul Bánffy, Muzeul Etnografic, strada Potaissa, Grădina cu ruine, excepție făcând strada Mihail Kogălniceanu, aflată în modernizare.

Ce lucrări se desfășoară în centrul Clujului?

Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă.


Descrierea obiectivului de investiții:

  • se realizează pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată;
  • tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor este transformat în baza conceptului de „grădină urbană”;
  • vor fi plantați peste 250 arbori în mai multe zone incluse în proiect;
  • vor fi instalate 7 stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, 4 stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea a 113 biciclete și un sistem de iluminat cu LED.

În zona Universității Babeș-Bolyai, proiectul va aduce un omagiu inedit rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.


Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. euro.

CITEȘTE ȘI:

Încep Zilele Culturale Maghiare din Cluj. După trei ani de restaurări, clujenii pot vizita turnul Bisericii Sf. Mihail pe tot parcursul festivalului!

abonare newsletter