Administrație

Lucrările la Parcul Feroviarilor „prind contur”. Cum arată pavilionul central? FOTO

Lucrările la Parcul Feroviarilor avansează, iar pavilionul central, „piesa de rezistență” a parcului, începe să prindă contur.

Lucrările la Parcul Feroviarilor „prind contur”. Cum arată pavilionul central? FOTO: Instagram Lucrările la Parcul Feroviarilor „prind contur”. Cum arată pavilionul central? FOTO: Instagram

 

 


Se lucrează intens la Parcul Feroviarilor. Imagini publicate de arhitectul Vlad Sebastian Rusu arată stadiul actual al lucrărilor, în special în ce privește pavilionul central al parcului, o construcție unică și inedită pentru parcurile din Cluj-Napoca.

 


Pavilion central în Parcul Feroviarilor - șantier iulie 2022. FOTO: Instagram/ vladsrusu

Este vorba de un pavilion multifuncțional, cu funcțiune culturală, interiorul său fiind proiectat să găzduiască conferințe, expoziții, expuneri, întâlniri civice etc. Totodată, în interior este amenajat un punct informativ legat de activitățile din parc și un mic spațiu pentru comercializarea băuturilor răcoritoare.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Prin compartimentarea sălii multifuncționale, aceasta poate găzdui 99 persoane cu locuri pe scaune, iar întreg pavilionul poate găzdui maxim 150 persoane, când este deschis întregspațiul interior (fără compartimentarea sălii multifuncționale)”, arată proiectanții.


Pavilionul este alcătuit din două corpuri de formă circulară: un corp închis perimetral cu fațadă cu pereți cortină și o copertină circulară, fără închideri perimetrale, situată în exteriorul primului corp.  Sala multifuncțională este delimitată pe două laturi de pereți amovibili și pe celelalte două laturi de două nuclee din diafragme de beton armat. Interiorul pavilionului devine astfel multifuncțional, prin deschiderea pereților amovibili de pe laturile lungi ale sălii și prin eliminarea scaunelor din sala multifuncțională, obținându-se un spațiu generos și flexibil.

Alei de lemn în Parcul Armătura

Totodată, în Parcul Armătura (aflat în imediata apropiere a Parcului Feroviarilor) se lucrează la alei. Primele au fost deja amenajate, fiind fotografiate de directorul de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.


Alei Parcul Armătura. Foto: Instagram/ Ovidiu Cîmpean

Cum merg lucrările la cele două parcuri?

La finalul lunii trecute, lucrările de modernizare la Parcul Feroviarilor erau realuizate în proporție de 25%, iar cele de la Parcul Armătura - în proporție de 35%.

„Sunt proiecte pe fonduri europene de peste 15 miliioane de euro. Lucrările pentru modernizarea Parcului Feroviarilor și a Parcului Armătura avansează. Dezvoltarea spațiilor verzi prin proiecte pe fonduri europene este o prioritate cheie pentru Cluj-Napoca”, a anunțat Emil Boc. Valoare investiției este de aproximativ 59 de milioane de lei (58.936.631,46 lei cu TVA), iar termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023.


În cadrul ambelor proiecte vor fi plantați numeroși arbori și arbuști, vor fi instalate echipamente de joacă și fitness în aer liber, mobilier urban modern, rastele pentru biciclete, iluminat public LED și sistem de irigații inteligent. În acest moment, Primăria are în diverse stadii de implementare proiecte pentru amenajarea, revitalizarea și crearea a peste 190 ha de spații verzi. „Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori”, spune Boc.

C presupun intervențiile din Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor?

La Parcul Feroviarilor, lucrările au început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an și durează 20 de luni. Pentru această investiție au fost prevăzute patru obiective:

1. Parcul Feroviarilor (53.457 mp) presupune lucrări de reamenajare integrală a suprafeței parcului, sistem de irigații, sistem modern de iluminat public, amplasarea de mobilier urban, reconfigurarea aleilor, suplimentarea vegetației,  dotări de agrement, recreere și montarea unor podețe pietonale.

2. Amenajare Strada Parcul Feroviarilor (8.496 mp) presupune lucrări de înlocuire integrală a pavajului, amplasarea unor elemente de mobilier urban, modernizarea sistemului de iluminat, semaforizare și direcționare către obiectivele turistice și de interes local, amenajarea benzilor de biciclete, amenajarea standurilor pentru biciclete, amenajarea stațiilor de alimentare pentru biciclete și trotinete electrice.

3. Amenajarea malurilor râului Someș presupune amenajări peisagere, crearea de noi alei pietonale, dotarea cu mobilier urban nou, sistem de iluminat general și arhitectural cu sistem LED și amenajarea unui pavilion deschis, a două platforme odihnă și a două amfiteatre.

4. Realizare pasarele pietonale peste râul Someș presupune amenajarea a două pasarele pietonale. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste Râul Someșul Mic.

Valoarea proiectului este 36.974.045,91 lei fără TVA, iar executantul este asocierea Nord Conforest (Leader), Eco Garden Construct SRL.

La Parcul Armătura continuă lucrările de sistematizare terenului și au început evacuările de pământ de pe anumite porțiuni. Se află în plin prices montajul unei tubulaturi din beton prefabricat. Anterior, au fost finalizate lucrările de demolare a fostului teren existent în cadrul Parcului Armătura. Lucrările de construcție au demarat în octombrie 2021.

Investițiile care vizează modernizarea și extinderea infrastructurii destinate modurilor de transport nemotorizat sunt:

- realizarea unui traseu pietonal și ciclistic nou în lungul malului;
- modernizarea și reorganizarea aleilor pietonale existente;
- realizarea unui podeț pietonal și velo peste pârâul Nadăș;
- amplasarea unor rasteluri pentru parcarea bicicletelor și a unei stații de încărcare pentru bicicletele și trotinetele electrice.

În ceea ce privește investițiile care vizează creșterea atractivității traseelor pietonale și cicliste propuse, acestea sunt:

- plantarea de aliniamente de arbori și arbuști;
- introducerea unui sistem de iluminat public modern și amplasarea unui sistem de camere video performante;
- reabilitarea bazei sportive, prin îndepărtarea construcțiilor degradate și prin înnoirea terenului de sport propriu-zis;
- resistematizarea verticală a malului, în vederea facilitării accesului pietonal spre apă și a îmbunătățirii relației dintre Parcul Armătura și Someș;
- pregătirea amplasamentului pentru un pavilion/ chioșc multifuncțional/ de alimentație publică.

Proiectul face parte din planul Primăriei municipiului Cluj-Napoca de reamenajare a malurilor Someșului Mic, proiect realizat pe fonduri europene. Valoare investiției se ridică la aproximativ 17 milioane de lei (16.745.421,91 lei cu TVA) și are ca termen de finalizare luna martie a anului 2023.

CITEȘTE ȘI:

Din Turcia, direct pe strada Mihail Kogălniceanu! Dale unicat, folosite la lucrările de modernizare - FOTO

abonare newsletter