Actualitate

Emmanuel Macron a fost învestit în funcţia de preşedinte al Franţei pentru al doilea mandat de cinci ani

Emmanuel Macron a fost învestit, sâmbătă, 7 mai, la Palatul Elysee în funcţia de preşedinte al Franţei pentru un nou mandat de cinci ani, cu câteva zile înainte de începerea oficială acestui al doilea mandat.

Emmanuel Macron - Facebook Emmanuel Macron - Facebook

 

După ce preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, i-a confirmat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în 24 aprilie, Macron a cerut într-un scurt discurs, care a durat mai puţin de zece minute, să se acţioneze fără încetare pentru ca Franţa să fie o naţiune mai independentă şi mai puternică.


 

Potrivit DPA, a apărut o mică discrepanţă în timpul inaugurării când Laurent Fabius a anunţat rezultatele alegerilor. Preşedintele Consiliului Constituţional a oscilat vizibil în privinţa numărului de voturi exprimate pentru Macron şi a sfârşit prin a anunţa un rezultat incorect din cauza unei erori numerice.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Într-o ţară în care preşedinţii sunt rareori realeşi, Macron a obţinut 58,5% din voturi în turul al doilea în faţa extremei drepte Marine Le Pen, în ciuda opoziţiei puternice faţă de politicile sale pro-business şi a propunerii de a creşte vârsta de pensionare, comentează Reuters.


Macron, în vârstă de 44 de ani, este primul preşedinte francez din afara unui guvern de coaliţie care a fost reales de la formarea celei de-a cincea Republici, în 1958.

„Sunt conştient de gravitatea vremurilor”

„Sunt conştient de gravitatea vremurilor”, a spus el la începutul discursului său, referindu-se în special la războiul din Ucraina, în faţa a aproximativ 450 de personalităţi invitate, insistând asupra necesităţii de a „acţiona fără încetare”, relatează France Presse.


Cel mai urgent lucru, a subliniat el, citat de EFE, este de a „evita orice escaladare în urma agresiunii Rusiei în Ucraina” şi de a „ajuta democraţia să câştige” în această ţară, pentru a „construi o nouă pace europeană şi o nouă autonomie pentru continentul nostru”.

Dincolo de dimensiunea profund europeană, discursul său a fost, de asemenea, o avanpremieră a dorinţei sale de a încerca să abordeze multiplele fracturi care traversează Franţa şi care au devenit evidente în primii săi cinci ani la putere şi în campania electorală pentru realegerea sa.


El a vorbit despre necesitatea de a inova într-un moment în care lumea şi Franţa se confruntă cu provocări fără precedent şi a afirmat că al doilea mandat va fi unul nou” şi nu o continuare a primului.

„Trebuie să inventăm împreună o nouă metodă, departe de tradiţii şi rutine obosite, cu ajutorul căreia să construim un nou contract productiv, social şi ecologic”, a declarat el, promiţând că va acţiona cu respect, consideraţie şi asocierea tuturor.

Liderul francez a dat asigurări că va lucra „pentru a construi o societate a ocupării depline a forţei de muncă”, pentru a face din Franţa o „mare putere ecologică” şi pentru a „continua să atace inegalităţile la rădăcină” cu şcoli mai incluzive şi o asistenţă medicală mai accesibilă pe întreg teritoriul ţării.

De asemenea, el a promis să acţioneze în favoarea egalităţii între bărbaţi şi femei şi să îi protejeze pe francezi cu o armată „puternică” prezentă „pe toate continentele”.

Totodată, a subliniat preocupările globale legate de mediu şi s-a angajat în faţa tinerilor să lase „o planetă mai locuibilă şi o Franţă mai vie, mai puternică”.

Obiectivul său final este „o naţiune mai independentă, pentru a trăi mai bine şi pentru a construi răspunsuri franceze şi europene la provocările secolului nostru”.

Desfăşurată în Salle des Fetes (Sala de festivităţi), cea mai mare şi mai prestigioasă sală a Palatului Elysee, ceremonia protocolară organizată după un model care nu s-a schimbat aproape deloc de la cea de-a treia Republică (1870-1940), a fost transmisă în direct pe toate canalele principale de televiziune.

La finalul discursului său, ceremonia a continuat în grădinile Elysee, unde s-au auzit 21 de salve de tun trase de pe Esplanade des Invalides (esplanada invalizilor) de pe celălalt mal al Senei şi unde preşedintele a adus un omagiu drapelului şi a trecut în revistă o mică reprezentare a armatei.

Oficial, cel de-al doilea mandat al lui Emmanuel Macron va începe pe 14 mai

Până atunci, el va participa duminică la festivităţile care marchează aniversarea victoriei Aliaţilor asupra Germaniei naziste la 8 mai 1945, iar luni, de Ziua Europei, este aşteptat la Strasbourg pentru a se adresa Parlamentului European, pentru închiderea Conferinţei pentru viitorul Europei, lansată în urmă cu un an pentru a implica cetăţenii. În aceeaşi zi, va merge la Berlin în prima sa călătorie în străinătate după ce a fost reales, un clasic pentru preşedinţii francezi la preluarea mandatului. Acolo va fi primit de cancelarul Olaf Scholz, în cadrul unei întâlniri prin care intenţionează să arate „importanţa axei franco-germane”.

Învestirea lui Macron marchează sfârşitul unei campanii electorale şi deschiderea alteia - pentru alegerile legislative din 12 şi 19 iunie.

 

CITEȘTE ȘI:

Alegeri prezidențiale Franța. Prezența la vot, mai slabă ca în 2017

Ultimele Stiri
abonare newsletter