Externe

Alegeri prezidențiale Franța. Prezența la vot, mai slabă ca în 2017

Marine Le Pen și Emmanuel Macron sunt cei doi candidați la alegerile prezindențiale din Franța.

Alegeri prezidențiale Franța. Prezența la vot, mai slabă ca în 2017 Alegeri prezidențiale Franța. Prezența la vot, mai slabă ca în 2017

 

Francezii votează duminică pentru a-şi alege următorul preşedinte şi aleg, la fel ca în 2017, între două Franţe şi două viziuni asupra lumii: pe de o parte Emmanuel Macron, preşedinte în exerciţiu considerat drept favorit, şi pe de altă parte, Marine Le Pen, lidera extremei drepte care nu a părut niciodată să fie atât de aproape de porţile puterii.

Prezenţa la vot la ora 10:00 GMT era de 26,41%, cu aproape două procente mai puţin decât la aceeaşi oră în scrutinul precedent din 2017 în care au candidat de asemenea Macron şi Le Pen.

Această cifră marchează şi o scădere faţă de turul doi al alegerilor din 2012 (30,66%) şi 2007 (34,11%).

Secţiile de votare - unde 48,7 milioane de alegători sunt chemaţi la urne - urmează să se închidă la 17:00 GMT şi la 18:00 GMT în marile oraşe din Franţa.

Francezii se află în faţa unei alegeri istorice: să-l reconfirme pe preşedintele în funcţie sau să aleagă o femeie, ceea ce ar fi o premieră şi, în acelaşi timp, ar propulsa extrema dreaptă în fruntea ţării. Această opţiune ar fi o explozie care ar rezona cu mult dincolo de graniţele ţării, comparabilă cu Brexit-ul şi cu alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, în 2016.

O realegere a preşedintelui în exerciţiu Macron, 44 de ani, ar reprezenta continuitate, chiar dacă acesta a promis că se va reînnoi în profunzime, afirmând că vrea să plaseze ecologia în centrul celui de-al doilea - şi ultim- mandat al său.

El ar fi atunci primul preşedinte francez care va fi reales pentru un al doilea mandat în 20 de ani, de la Jacques Chirac în 2002.

CITEȘTE ȘI:

Franța va aduce 500 de militari în România, ca urmare a războiului din Ucraina

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se califică în turul al doilea al prezidenţialelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter