Actualitate

Cheile Râmețului, „o gură de rai” situată în Munții Trascăului. FOTO

Chiar dacă weekend-ul acesta se anunță unul ploios, există multe zone montane în apropiere de Cluj care pot fi vizitate de cei care doresc să fugă de aglomerația urbană.

Cheile Râmețului, „o gură de rai” situată în Munții Trascăului. FOTO/ sursă foto: monitorulcj.ro Cheile Râmețului, „o gură de rai” situată în Munții Trascăului. FOTO/ sursă foto: monitorulcj.ro

 

 


O destinație spectaculoasă sunt Cheile Râmețului care se află  în estul Munților Trascău, între Turda și Alba Iulia. Chiar dacă distanța dintre Cluj-Napoca și Cheile Râmețului este mai mare de 100 de km, drumul până la destinație va merita.

 


Cheile Râmețului reprezintă un important obiectiv turistic pentru iubitorii de liniște și natură.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Rezervația naturală Cheile Râmețului este formată din două masive muntoase, o zonă de chei cu doline, turnuri, peșteri, creste, toate înconjurate de păduri și pajiști. 


Cheile Râmețului sunt situate în partea central-estică a Munților Trăscăului, pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, numită în aval Valea Mănăstirii, iar în amonte Valea Mogoșului. Drumul până la Cheile Râmețului nu este atât de greu de parcurs, Accesul spre rezervație se face fie dinspre Teiuș pe DJ 750C spre Geoagiu de Sus spre Mănăstirea Râmeț care este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Transilvania care datează de prin anul 1377 și e un monument arhitectural unic sau dinspre Aiud, spre localitatea Brădești, comuna Râmeț.

Sursă foto: monitorulcj.ro

Pentru cei care doresc să experimenteze Traseul Circuit de pe Cheile Râmețului pot citi AICI mai multe detalii.


Curajoșii care reușesc să străbată Traseul Circuit al Cheilor Râmețului vor fi răsplătiți cu o priveliște extraordinară și o experiență de neuitat de pe Brâna Caprei, iar canionul îngust pune la încercare îndemânarea celor care se încumetă să străbată cheia pe firul apei.

Altitudinea minimă în Cheile Râmețului este de 530 de metri și cea maximă este de 1.139 de metri.

Mănăstirea Râmețului, cel mai vechi lăcaș de cult din Transilvania

Pentru cei care nu sunt destul de curajoși să străbată traseul de la Cheile Râmețului există și alte zone de vizitat în apropiere, precum Mănăstirea Râmețului.

Mănăstirea Râmețului este cel mai vechi lăcaș de cult din Transilvania, fiind construit înainte de anul 1377. 

Potrivit istoricilor, construcția mănăstirii Râmeț a reprezentat inițiativa lui Ghenadie și Romulus, doi călugări romani care au pus bazele acesteia în jurul anului 1214.

Mănăstirea este ridicată în Munții Trascăului, pe lângă râul Geoagiului într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”. Chiar dacă frumusețea lăcașului de cult îți taie respirația, istoria lui nu este un prea fericită.

Circa 100 de ani acest lăcaș de cult nu a fost locuit nici de măicuițe, nici de călugări, fiind părăsit. În secolul al XVIII-lea a urmat o perioadă zbuciumată, atunci când lăcașul de cult a fost bombardat cu tunurile din ordinului generalului Bukow, ulterior fiind distrusă din cauza răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan.

În perioada 1926-1930 lăcașul de cult a stat îngropat în mâl până la înălțimea de 1,60 metri, urmare revărsăriilor pârâului Pleașa.

Regimul comunist a decis ca în perioada 1987-1989, Mănăstirea Râmeț să fie reconsolidată în așa fel încât zidurile sale să poată fi păstrate vreme mai îndelungată. În anul 1982 autoritățile au decis construcția unei biserici în interiorul mănăstirii, dar și mai multe chilii pentru călugări.

În data de 5 iulie 2019, la Mănăstirea Râmeț a izbucnit un incendiu care a fost stins abia după 7 ore. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit la un conductor electric defect sau izolat necorespunzător din mansardă.

Focul a distrus o suprafață de 1.000 de metri pătrați din acoperiș, a ars structura din lemn a acoperișului cu învelitoare din tablă. Pe aproximativ 50% s-a prăbușit acoperișul, dar fără a fi afectate spațiile din interior decât într-o proporție de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii, precum și obiecte de cult.

 

CITEȘTE ȘI:

Destinație turistică pentru un weekend de neuitat, la doi pași de Cluj-Napoca. FOTO

FOTO. Cheile Râmețului, o aventură de weekend pentru clujenii care iubesc munții!

abonare newsletter