Actualitate

Ai nevoie de permis să conduci un scuter electric? (P)

Conform definiției, scuterul este echivalentul mopedului.

Este un vehicul cu două sau trei roți a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25km/h, dar nu depășeste 45km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4kw, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350kg, scuterul fiind un moped ce nu depășește 45km/h. Pe scurt, orice vehicul ce depășește viteza de 25km/h se încadrează în acest moment ca moped (sau motociclu L1e, în limbajul celor de la R.A.R. – Registrul Auto Român). 

Puteți conduce fără permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice ce nu depășesc viteza de 25km/h, iar cu acestea trebuie să vă deplasați pe pistele de biciclete acolo unde acestea există. Pentru a conduce un scuter electric va trebuie însă permis de conducere. 


După ce ați primit și CIV-ul, veți merge cu toate actele pentru a vă face asigurare RCA la scuter (aproximativ 50 lei pentru 6 luni), urmând ca apoi să depuneți toate actele la primărie pentru înscrierea lui și pentru a primi talon, dar și numărul galben. 

De ce documente ai nevoie pentru înscrierea la școala de șoferi?


Pentru înscrierea la școala de soferi în vederea obținerii permisului pentru categoria AM, este nevoie deꓽ

● vârsta minimă 16 ani;


● cazier judiciar;

● fișa medicală;


● test psihologic;

● o poză tip buletin sau pașaport;


● taxa examen moto, în valoare de 5 lei ( se va plăti la CEC);

● taxa permis, în valoare de 68 lei ( se va plăti tot la CEC)

Unde înscriem scuterul și de ce documente avem nevoie?

Scuterele se înscriu la primăria de care aparține titularul (persoana/societatea comercială trecuta în factura fiscală). În unele orașe, se așteaptă destul de mult după numerele galbene, de aceea, odată ce aveți actele de la vânzător, vă puteți scoate numere roșii pentru 1-3 luni, putând circula astfel imediat după ce ați ridicat scuterul, bineînțeles, asta după ce ați obținut permisul.

Toți posesorii de carnet de conducere categoia B pot conduce scutere pe drumurile publice fără nici o altă cerință sau alt examen. Conform legislatiei în vigoare (ianuarie 2020), toate vehiculele ce depășesc viteza de deplasare de 25km/h trebuie înregistrate ca mopede la primărie și se pot conduce pe drumurile publice doar dacă sunteți posesorul unui carnet de conducere. Trebuie să primiți factura fiscală, certificatul de garanție și certificatul de conformitate european (COC) sau puteți primi direct cartea de identitate a vehiculului (CIV), în cazul acesta se scutește drumul la R.A.R.

Scuterele nu trebuie înmatriculate la Poliție, ci trebuie înscrise la Primărie, așa cum am menționat mai sus, iar acestea se pot conduce doar pe teritoriul României. Mare atenție la scuterele electrice de genul Harley (cele cu roți foarte late), în situația în care nu primiti COC-ul, acele tipuri de scutere se pot conduce doar pe pistele de biciclete și doar cu o viteză de maxim 25km/h.

Ultimele Stiri
abonare newsletter