Actualitate

Mubarak a plecat. Urmează Bouteflika

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/14_ziua/egipt.jpg" border="0" alt="Hosni Mubarak şi Nicolae Ceauşescu" title="Preşedintele Hosni Mubarak alături de Nicolae Ceauşescu într-una din cele zece vizite efectuate de şeful statului egiptean în România" style="float: left; margin: 2px 5px; border: 0pt none;" />Preţul plătit de egipteni pentru libertate a fost crunt: sute de victime şi mii de răniţi după 18 zile de proteste.</p> <p>După 18 zile de proteste, sub presiunea mulţimii şi a comunităţii internaţionale, preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a cedat prerogativele funcţiei vicepreşedintelui Omar Suleiman. Exemplul Egiptului şi al Tunisiei este luat şi de Algeria, sute de oameni protestând pe străzile capitalei Alger împotriva şefului statului, Abdelaziz Bouteflika.</p> <p>Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renunţat la putere, a anunţat la finele săptămânii trecute vicepreşedintele Omar Suleiman, în cadrul unei intervenţii televizate. Suleiman a afirmat că Mubarak, în vârstă de 82 de ani, a renunţat la funcţie şi a transferat puterea armatei egiptene. „Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul suprem al forţelor armate să administreze afacerile ţării”, a declarat Suleiman.</p>

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Democrat aflat la putere, anunţase că preşedintele egiptean a părăsit Cairo pentru a merge la Sharm el-Sheikh, în Sinai, unde deţine o locuinţă. „Mubarak a părăsit Cairo cu toată familia sa”, declarase anterior o sursă apropiată Guvernului, sub acoperirea anonimatului. Sutele de mii de manifestanţi din piaţa Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anunţul demisiei preşedintelui Hosni Mubarak, aflat de aproape 30 de ani la putere. „Poporul a dărâmat regimul! Poporul a dărâmat regimul!”, scanda o mulţime în delir, în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare. Armata egipteană, care deţine puterea după demisia preşedintelui Hosni Mubarak vineri, a promis sâmbătă „o tranziţie paşnică” spre o „putere civilă aleasă”. Consiliul suprem al Forţelor armate, o instanţă formată din lideri militari, a anunţat că Guvernul numit de Mubarak cu câteva zile înainte de a demisiona va rămâne în funcţie pentru a asigura gestionarea afacerilor curente, „până când un nou Guvern va fi format”. Mai mult, liderii militari au anunţat duminică dizolvarea celor două Camere ale Parlamentului şi suspendarea Constituţiei, care va fi amendată în următoarea perioadă.

Viaţa din Egipt revine, treptat, la normal

După anunţul lui Suleiman, protestatarii din Piaţa Tahrir au început să părăsească epicentrul protestelor care au dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. Manifestaţiile care s-au desfăşurat timp de 18 zile în această piaţă au paralizat centrul capitalei egiptene, circulaţia fiind reluată, treptat cu excepţia unei părţi în care câteva sute de manifestanţi erau în continuare prezenţi. Operaţiunile de curăţare a pieţei, începute sâmbătă, continuau, soldaţii demontau corturile, aruncau prelatele de plastic şi alte materiale, ajutaţi de civili care strângeau păturile şi măturau solul. Chiar dacă demonstraţiile şi-au atins scopul, acela de a-l detrona pe Mubarak au existat şi o parte negativă, oficialii Muzeului din Cairo au anunţat că opt piese extrem de valoroase din muzeu au dispărut în această perioadă. Printre cele opt piese furate se află şi o statuie din lemn îmbrăcată în aur al regelui celei de-a XVIII-a dinastii Tutankhamon, purtată de o zeiţă, precum şi părţi dintr-o altă statuie al aceluiaşi faraon.


Urmează Algeria!

Valul de manifestaţii antiguvernamentale din Tunisia şi Egipt au ajuns şi în Algeria, demonstraţiile de stradă din capitala Alger au degenerat sâmbătă într-o serie de încăierări între forţele de ordine şi manifestanţi, în urma cărora s-au produs şi mai multe arestări. Demonstranţii s-au adunat în Piaţa 1 Mai din Alger pentru a participa la un marş de protest al opoziţiei care solicită „o schimbare de sistem”, marş ce nu a primit însă autorizaţia autorităţilor. La aproximativ 30 de minute după ora anunţată pentru începerea marşului organizat de Coordonarea Naţională pentru Schimbare şi Democraţie (CNCD), care regrupează formaţiunile politice din opoziţie, reprezentanţi ai societăţii civile şi sindicate, aproximativ 500 de manifestanţi se aflau în Piaţa 1 Mai. Pentru a face faţă eventualelor tulburări sociale, autorităţile au scos pe străzile capitalei Alger aproximativ 30.000 de poliţişti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter