Actualitate

Avertismentul unui climatolog clujean: Iernile mai calde vin cu riscuri asociate, inclusiv pe partea de sănătate

Lipsa zăpezii în plină iarnă în multe locuri din ţară este un motiv de îngrijorare nu doar pentru agricultori şi cei cu afaceri în turismul montan, ci şi pentru climatologi, şi are un impact psihologic important asupra populaţiei, consideră climatologul Adina Eliza Croitoru.

 

 


Adina Eliza Croitoru, profesor universitar la Facultatea de Geografie de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, expert în schimbări climatice şi fenomene meteo extreme, domeniu pe care îl studiază de 15 ani, atrage atenția într-un interviu acordat AGERPRES că „în următorii zeci de ani (...), nu ne mai putem întoarce la ceea ce era acum 150 de ani” în ceea ce priveşte clima.

 


„Studiile pe care noi le-am făcut la Universitatea Babeş-Bolyai nu confirmă altceva decât faptul că, deşi vom avea o creştere în frecvenţă, în intensitate şi în durată a valurilor de căldură, valurile de frig nu vor dispărea. Nu dispare iarna, dar se transformă. Şi să ştiţi că nu dispar nici anotimpurile de tranziţie, rămânem tot cu patru anotimpuri, încă suntem în zona temperată. Să sperăm că nu se va schimba, nu vom trece în zona subtropicală. (...) Aceste ierni mai calde vin cu nişte riscuri asociate, inclusiv pe partea de sănătate publică”, a declarat Eliza Croitoru pentru AGERPRESS.

Lipsa zăpezii, impact psihologic puternic asupra oamenilor

Potrivit acesteia, lipsa zăpezii nu afectează doar agricultura și turismul montan, ci are un impact psihologic puternic asupra oamenilor. 


„Pentru agricultură aş spune că această lipsă a zăpezii este crucială, mai ales pentru culturile de toamnă. Noi, la Universitatea Babeş-Bolyai, avem un alt proiect, agroclim.ro este acronimul lui, în care ne-am propus să rezonăm practic favorabilitatea pentru culturile de bază, grâu şi porumb, exact în funcţie de aceste schimbări climatice.

De asemenea, pentru domeniul turismului aş spune că lipsa aceasta a zăpezii este extrem de importantă. Nu este nevoie numai de tunuri de zăpadă, ci, dacă temperatura nu ne permite, atunci este foarte greu să producem această zăpadă artificială.


Mai mult decât atât, aş spune că are un impact psihologic deosebit această lipsă a zăpezii. Urmăream săptămânile trecute când aveam prima zăpadă în Cluj, foarte mulţi dintre prietenii mei, dintre cunoscuţii mei postau foarte fericiţi pe reţelele de socializare faptul că avem prima ninsoare. Deci, cred că şi impactul psihologic este extrem de important. Prima ninsoare dă întotdeauna o senzaţie de bine tuturor”, a adăugat climatologul.

Întrebată dacă iarnile cu zăpadă vor dispărea, climatologul a explicat că acestea se vor transforma.


„Nu dispare iarna, dar se transformă. Şi să ştiţi că nu dispar nici anotimpurile de tranziţie, rămânem tot cu patru anotimpuri, încă suntem în zona temperată. Să sperăm că nu se va schimba, nu vom trece în zona subtropicală, pentru că riscurile vor fi aceste ierni mai calde, care vin cu nişte riscuri asociate, inclusiv pe partea de sănătate publică.

Chiar şi în sezonul cald, creşterea temperaturilor, care va duce, de fapt, la reţinerea unei cantităţi mai mari de apă sub formă de vapori în atmosferă, va crea condiţiile favorabile pentru vectorii patogeni, inclusiv în Europa sudică se discută de bolile tropicale, cu care populaţia din Europa nu este obişnuită”, a transmis Eliza Croitoru.

 

CITEȘTE ȘI:

COD GALBEN de viscol la Cluj! Meteorologi: „Va fi viscol, vizibilitatea redusă şi zăpada troienită”

Ultimele Stiri
abonare newsletter