Actualitate

Jurnaliștii europeni care relatează despre COVID sunt din ce în ce mai des ținta atacurilor fizice

Datele recente publicate de Platforma pentru siguranța jurnaliștilor a Consiliului Europei arată că atacurile fizice asupra jurnaliștilor s-au dublat între 2019 și 2021.

Jurnaliștii europeni care relatează despre COVID sunt din ce în ce mai des ținta atacurilor fizice Jurnaliștii europeni care relatează despre COVID sunt din ce în ce mai des ținta atacurilor fizice

 

 


Profesia de jurnalist este considerată a fi una dintre cele mai periculoase, iar pandemia de COVID-19 a acutizat un fenomen deja existent. Până de curând, cei mai vulnerabili erau lucrătorii media din Asia, America Latină și Caraibe, conform UNESCO, însă trendul pare să se extindă și în Europa. 

 


Datele recente publicate de Platforma Mediastandard.ro pentru siguranța jurnaliștilor a Consiliului Europei arată că atacurile fizice asupra jurnaliștilor s-au dublat între 2019 și 2021 - 33 de atacuri fiind înregistrate în 2019, față de 51 în 2020 și 76 în 2021. Au fost vizați în principal jurnaliștii care relatau despre protestele anti-lockdown și anti-vaccinarea sau încălcarea măsurilor de izolare, conform The Conversation.

Reporteri agresați în Italia, Franța și Marea Britanie

În Italia, mai mulți reporteri au fost amenințați și agresați în timp ce realizau materiale despre demonstrații împotriva certificatului verde. Deși agresiunile verbale și amenințările cu moartea sunt cele mai frecvente forme de abuz la care jurnaliștii italieni au fost supuși, au existat și situații în care violența fizică a fost folosită. În octombrie, un fotoreporter a fost transportat la spital cu răni ușoare, după ce a fost atacat cu o lopată de un bărbat, în timpul unui protest.


Situații similare s-au întâmplat și în Franța, unde o echipă TV France 3 a fost atacată violent pe 27 martie 2021, în timp ce raporta despre un miting împotriva măsurilor anti-COVID. În Anglia, BBC a fost principala țintă a urii coronascepticilor, protestatarii încercând să intre în ceea ce credeau că e sediul televiziunii și alergând pe stradă după unul dintre jurnaliști.

Jurnaliști îmbrânciți de susținători ai Dianei Șoșoacă

Un catalizator al urii este discursul public al unor politicieni cu privire la mass-media, menit să adâncească neîncrederea în presă și neînțelegerile din societate. În România, relația toxică a Dianei Șoșoacă cu presa a determinat mai mulți susținători de-ai săi să îmbrâncească jurnaliștii prezenți la audierea soțului senatoarei. Mai mult, tot Șoșoacă a declarat – în timpul scandalului cu echipa Rai Uno – că „nu îi pasă de media”.


Datele Consiliului Europei vin pe fondul altor măsuri luate de state europene pentru limitarea libertății presei. Ungaria, Rusia, Serbia și Bulgaria au încercat să restricționeze știrile despre criza de sănătate prin intermediul așa-ziselor legi anti-fake news și alte acte legislative, menite să intimideze jurnaliștii cu amenzi sau închisoarea dacă ofereau publicului o abordare diferită de ceea ce autoritățile considerau a fi „fals”.

CITEȘTE ȘI:

Jurnalismul, profesie riscantă în Uniunea Europeană. Cu ce probleme se confruntă presa?

Ultimele Stiri
abonare newsletter