Actualitate

Ministerul Muncii, îngrijorat că mamele ar putea primi prea mulți bani

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/20_ziua/04 oameni parinti cu carucioare bebelusi copii in piata unirii rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Muncii nu vrea să acorde indemnizație pentru creșterea copilului dacă mama a născut încă un copil pe parcursul celor doi ani cât primește indemnizația.

Conducerea Ministerului spune că s-ar produce un decalaj prea mare între veniturile mamei.

Deputatul independent Mircia Giurgiu, cel care a solicitat acordarea indemnizației pentru al doilea copil, spune că Ministerul se arată îngrijorat că mamele ar avea astfel prea mulți bani.


În urmă cu câteva luni, în urma unei solicitări venite din partea unei mame din Huedin, deputatul independent Mircia Giurgiu a propus conducerii Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale acordarea indemnizației de creștere a copilului și pentru al doilea copil, dacă acesta s-a născut înainte ca primul să împlinească doi ani. În cazul femeii din Huedin, ea a născut un copil când primul a împlinit vârsta de 1 an și 4 luni, dar a constatat că nu beneficiază de indemnizație decât pentru primul copil.

Conducerea Ministerului Muncii a respins propunerea deputatului clujean pe motiv că s-ar produce un decalaj prea mare între veniturile mamei. „Indemnizația pentru creșterea copilului este o prestație care se acordă pe perioada în care persoana își suspendă activitatea profesională și beneficiază de concediul pentru creșterea copilului. Practic, această indemnizație care se acordă în cuantum diferit în funcție de opțiunea părinților pentru concediu, are caracter de venit de înlocuire, principial, fiind raportată la veniturile realizate de persoana îndreptățită, anterior datei nașterii copilului”, se arată în răspunsul oferit de Ministerul Muncii către deputatul Mircia Giurgiu.


E nevoie de mai mulți bani pentru doi copii

Deputatul clujean este de părere că cei din Ministerul Muncii se arată îngrijorați de faptul că mamele ar avea prea mulți bani dacă ar primi două indemnizații. „Ei consideră că nu se pot da două indemnizații pentru că s-ar produce un decalaj între veniturile mamei, cu alte cuvinte ei se arată îngrijorați că mama ar avea prea mulți bani pe durata celor doi ani de creștere a copilului. Nu se pune problema că este nevoie de mai mulți bani pentru creșterea a doi copii”, a declarat Giurgiu.


Un singur salariu, o singură indemnizație

Conducerea Ministerului Muncii motivează acordarea unei singure indemnizații prin faptul că părintele primește tot un singur salariu. „Având în vedere că persoana ar fi îndreptățită la un singur salariu, indiferent de numărul copiiilor săi, considerăm că nu se pot acorda două indemnizații pe perioada concediului de creștere a copilului, deoarece aceasta ar determina un decalaj major între veniturile persoanei pe perioada de creștere a copilului și veniturile acesteia după revenirea în activitate”, se menționează în răspunsul Ministerului Muncii.

abonare newsletter