Actualitate

Caritas pe sănătate

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/15_ziua/03-ritli2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Atenție la „agenții pentru reforma sănătății”: activitatea lor este cvasi-ilegală.</p>

Multe firme încearcă să recruteze agenți pentru reforma sănătății care să încheie adeziuni pentru asigurările private de sănătate, cu toate că noua lege a Sănătății este abia în lucru. Ceea ce fac aceste firme este ilegal și se poate pedepsi cu închisoarea.

Conducerea Ministerului Sănătății atenționează populația să nu semneze astfel de adeziuni și nici să nu își ofere datele personale.

Internetul este împânzit de anunțuri ale unor firme care ademenesc oamenii să devină „agenţi pentru reforma sănătăţii”. Sarcina acestora este să adune semnături ale cât mai multor persoane pentru asigurările private de sănătate,  cu toate că noua lege a Sănătății nu a apărut încă, acum fiind abia în lucru. Conducerea Ministerului Sănătății avertizează că ceea ce fac aceste firme este la limita legii, iar tabelele pe care le întocmesc cu datele personale ale oamenilor nu au nicio valoare juridică. „Asiguraţii trebuie să ştie că aceste firme care au apărut recent pe piaţă nu sunt autorizate, tabelele pe care le întocmesc cu date personale ale cetăţenilor sunt lipsite de valoare juridică. Mai mult, reprezintă un risc să prezinţi date personale unor persoane necunoscute”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătății.

Firmele promit agenților câștiguri fabuloase

Cei care postează anunțurile pe internet folosesc drept model reforma sistemului de pensii din 2007 când s-a întâmplat la fel: agenții de asigurări au întocmit liste cu viitorii clienți cu mult înaintea lansării legii. Firmele care postează anunțuri le promit agenților câștiguri de cel puțin 100 lei pentru o adeziune, dar dacă recrutează subalterni li se promit 10 lei pentru fiecare persoană adusă în sistem. „Se câștigă un comision de 10 lei pentru fiecare agent recrutat plus un mic comision (posibil 20 lei) pentru fiecare adeziune finală făcută de agenții subalterni. De exemplu, dacă ai avea 30 de agenți subalterni și fiecare ar face un număr de 50 de adeziuni ar rezulta 30 x 50 x 20 lei = 30.000 lei bonus numai din munca agenților tăi”, se spune într-un anunț de recrutare.

Lista cu semnături, „vândută” către firmele de asigurări


Firmele care caută agenți pentru reforma sănătății plănuiesc ca anul viitor după ce va apărea legea să vândă adeziunile către casele private de asigurări. „Având o echipă mare, vom avea o acoperire largă, acces la un număr impresionant de adeziuni finale. Datorită acestui număr, casele private de sănătate vor plăti comisioane foarte mari, pentru a pune mâna pe aceste adeziuni”, se mai spune în anunțurile de pe internet.

Legea sănătății e abia în lucru la ora actuală

Ritli Ladislau a atenționat că noul proiect de lege privind reforma în Sănătate este în lucru acum. „Atunci când acesta va fi finalizat, iar sistemul de asigurări de sănătate private conturat, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl vor pune în dezbatere publică”, a subliniat ministrul Sănătății.

Crearea de adeziuni este ilegală

Conducerea Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) precizează că activitățile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizați pe piața de asigurări, sunt în afara legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei la 100.000 lei. „Asigurările nu se fac prin adeziuni, ci prin încheierea unor contracte în schimbul plății unor prime de asigurare”, a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu.
CSA subliniază că toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizați să desfășoare activitate în piața de asigurări.

abonare newsletter