Actualitate

Alimentul care aduce beneficii organismului dacă îl consumi în mod regulat

Alimentul care aduce beneficii organismului dacă îl consumi în mod regulat. Din ce în ce mai mult apar studii care arată că, baută în cantități moderate, cafeaua aduce beneficii organismului.

Alimentul care aduce beneficii organismului dacă îl consumi în mod regulat. Un studiu realizat de medicul Oliver Kennedy, de la Universitatea Southampton din Marea Britanie, a arătat că persoanele care beau cafea, cu sau fără cofeină, au un risc cu 50% mai mic să moară din cauza unei afecțiunie hepatice cronice.

În cadrul studiului, în care au fost incluse 494.000 de persoane din Marea Britanie, pe o perioadă de 10,7 ani, s-a mai descoperit că cei care beau cafea au risc mai mic cu 21% de a dezvolta boli cronice de ficat și cu 20% mai mic de a avea ficatul gras.

Alimentul care aduce beneficii organismului dacă îl consumi în mod regulat

„Cafeaua este destul de accesibilă, iar beneficiile pe care le-am observat în cadrul studiului înseamnă că poate deveni un potențial tratament preventiv pentru bolile hepatice cronice”, spune medicul Oliver Kennedy, coordonatorul cercetării.

Deși cafeaua instant este benefică, cele mai multe beneficii s-au observat la grupul de participanți care a consumat cafea măcinată, care conține un nivel ridicat de kahweol și cafestol (substanțe asociate cu scăderea riscului de boli hepatice cronice).


Alimentul care aduce beneficii organismului dacă îl consumi în mod regulat

Un consum regulat de cafea impiedică apariția diabetului zaharat, bolii Parkinson și a cancerului de colon. Un consum regulat de cafea creează o protecție pentru apariția cancerului de sân, datorită efectului pe care îl are asupra hormonilor feminini, iar in cazul bărbaților, poate ajuta în privința cancerului de prostată, să nu dezvolte forme grave.
 
Îmbunătățește memoria

 Studiile recente au demonstrat că un consum moderat de cafea ajută la îmbunătățirea memoriei de scurtă durată, deoarece există o legătură între cofeină și modul în care creierul uman funcționează. Cofeina activează partea sistemului nervos care îmbunătățește capacitatea de memorare si de concentrare. Maxim patru cești de cafea pe zi ajută la prevenirea deteriorării memoriei.


 Înfrumusetează pielea si elimina celulita

După consumul cafelei se poate folosi zațul pentru a obține o modalitate naturală de exfoliere, ieftină și eficientă, prin crearea unor măști, benefice pentru ten. Cremele anticelulitice conțin cafea, iar zațul poate să fie folosit pe post de tratament impotriva celulitei.


Rol antioxidant

Cafeau contine polifenoli, acizi hidroxilici, flavonoizi, antocianine. Acesți compuși au efecte antioxidante și de reducere a deteriorării celulelor cu potențial oxidativ. O substanță cu efect special anticancerigen - însă doar presupusă - este metilpiridina. Metilpiridina nu este prezentă inițial în boabele de cafea, însă ea se formeaza în timpul prăjirii din alte substanțe ce se regăsesc în bobul de cafea înainte de prăjire. Ea este prezentă și în cafeaua cu cofeină și în cea fară cofeină.

Protejează ficatul

Cafeaua poate reduce, de asemenea, incidența de ciroză hepatică și a fost legată de un risc redus de carcinom hepatocelular, un cancer hepatic primar, care, de obicei, apare la pacienții cu ciroză preexistentă. Mecanismul exact și cantitatea de cafea necesare pentru a obține un efect benefic au fost mult timp neclare. Într-un raport publicat în Journal of Hepatology, Gressner și colegii săi au oferit primul context mecanic pentru studiile de epidemiologie privind băutorii de cafea în care se arată cum cafeina poate avea proprietăți antifibrotice puternice.

Laxativ/diuretic

Cafeaua este, de asemenea, un stimulent puternic pentru peristaltism și este uneori considerată a preveni constipația. Efectul stimulativ al consumului de cafea asupra colonului se găsește atât în cafeaua cu cafeina dar și în cea decafeinizată. Contrar credinței populare, cafeina nu acționează ca un diuretic atunci când este consumată cu moderație (mai puțin de cinci cești pe zi), și nu duce la deshidratare sau la un dezechilibru electrolitic de apă. Dovezile actuale sugerează că băuturile cofeinizate contribuie la cerințele organismului zilnic de lichide la fel ca și apa pură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter