Actualitate

VIDEO. Tânăr, încătușat de polițiști. L-au săltat când mergea pe lângă un trotuar plin de mașini, în Cluj

Un tânăr din Cluj-Napoca a fost săltat de polițiști în timp ce mergea pe stradă, dar pe lângă trotuar, pentru că acesta era ocupat de mașini. Autoritățile l-au încătușat și dus la secția de Poliție.

 

 


Un tânăr din Cluj-Napoca ne-a relatat o întâmplat neplăcută, ce a avut loc în noaptea de sâmbătă, 12 iunie spre duminică, 13 iunie 2021. 

 


El ar fi mers pe stradă, pe lângă trotuar, pentru că acesta era plin de mașini și nu avea loc, alături de încă două prietene și un băiat. Aceștia se aflau în apropierea străzii Parâng, în cartierul Mănăștur. 

Tânăr din Cluj, săltat de polițiști

Tânărul ne-a povestit că o mașină de Poliție s-a oprit în fața lui, polițiștii întrebându-l ce face în acel loc. Unul dintre ei l-ar fi bruscat pe tânăr și ar fi ridicat tonul. 


Polițiștii i-au cerut actele, dar tânărul le-a explicat că nu le are asupra sa, în schimb poate să le spună datele, fiindcă le-a memorat. Totodată, tânărul susține că polițiștii au refuzat să se legitimeze când acesta le-a cerut, fiindcă ei ar fi susținut că nu este obligatoriu acest lucru. Băiatul susține că polițiștii l-ar fi percheziționat și că au văzut și ei că nu minte în legătură cu actele de identificare. 

Ulterior, polițiștii l-au pus pe mașină, l-au încătușat, după care l-au transportat la secția de Poliție, precum se poate observa și în videoclip. 


Martorii de la fața locului susțin că tânărul nu a avut un comportament agresiv, în discuția cu polițiștii, care ar fi spus că tânărul ar fi „alcoolizat”, deși el neagă acest lucru, spunând că a fost complet conștient de ce se întâmplă. 

La secția de Poliție, tânărul nu a petrecut mult timp și a plecat cu un avertisment, în ceea ce privește neprezentarea documentelor.


Răspunsul Poliției

Redacția monitorulcj.ro a cerut și punctul de vedere al Poliției. Neprezentarea documentelor, dar transmiterea datelor pe cale verbală, ar fi fost văzută ca un „refuz”. Totodată, polițiștii susțin că tânărul „a refuzat să coopereze”, iar aceasta ar fi explicația pentru imobilizarea lui. 

„La data de 13 iunie a.c., în jurul orei 02.45, în timpul efectuării activităților de patrulare pe raza de competență, în cartierul Mănăștur, polițiștii Secției 4 Poliție Cluj-Napoca au observat un grup de tineri care se deplasau pe partea carosabilă.

În acest context, polițiștii i-au interceptat, fiindu-le solicitate actele de identitate sau datele necesare stabilirii identității, unul dintre aceștia refuzând. 

În urma refuzului, polițiștii i-au pus în vedere necesitatea de a fi condus la sediul poliției în vederea identificării, însă acesta a refuzat să coopereze, motiv pentru care a fost imobilizat și condus la sediul unității.

Verificările întreprinse au condus la identificarea acestuia, stabilindu-se ca este un tânăr de 22 de ani, din județul Timiș.

Acesta a fost sancționat în conformitate cu art 2, pct., 31 din Legea 61/1991R cu avertisment, ca urmare a refuzului de a furniza date pentru stabilirea identității sale”, a declarat ofițerul de presă IPJ pentru monitorulcj.ro.

Ce trebuie și ce nu trebuie să facă polițiștul? 

monitorulcj.ro a mai cerut Poliției informații referitoare la ce poate, ce trebuie și ce nu trebuie să facă polițiștii într-o astfel de situație.

Răspunsul a fost următorul:

„În conformitate cu art. 32, alin. 1, din Legea 218 din 2002R privind organizarea și funcționarea Poliției Române „Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei numai în situația în care:

a) aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală”. 

De asemenea, în conformitate cu articolul 34 alin. 1. „Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:
a) nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice”.

Totodată, în conformitate cu art. 32 din Legea 192 din 2019, polițistul este îndreptățit să folosească forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale polițistului, potrivit art. 31 alin. (1) lit. m)-o) sau referitoare la:

a) conducerea la sediul poliției sau al altor organe judiciare;
b) efectuarea percheziției potrivit normelor de procedură penală, a controlului corporal și al bagajelor persoanei legitimate, precum și a vehiculului utilizat de aceasta
c) aplicarea cătușelor sau a altor mijloace de imobilizare.

Referitor la obligația polițistului de a-și face cunoscută calitatea, vă aducem la cunoștință faptul că polițistul îmbrăcat în uniformă, are obligația de a se prezenta verbal în momentul interceptării unei persoane, obligația de a prezenta legitimația de serviciu sau insigna fiind necesară doar în cazul în care acesta este în ținută civilă, conform normelor prevăzute de art. 57 din Legea 218/2002 R privind organizarea și funcționarea Poliției Române.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter