Actualitate

FOTO. Trafic de COȘMAR în Cluj, de când a început școala! Părinții țin morțiș să își ia copiii din fața porții

Traficul din Cluj-Napoca este un adevărat coșmar pentru șoferi, mai ales de când s-au deschis școlile, iar părinții își duc la școală copiii cu mașina.

 

 


Traficul din Cluj-Napoca este infernal, mai ales în timpul săptămânii când copiii trebuie să meargă la școală, iar clujenii aleg să îi ducă direct cu mașina. Consilierul local USR PLUS, Alexandra Oană, a explicat că sunt „5 minute de elev, multiplicate de zeci ori pentru fiecare părinte ce alege să își ducă la școală copilul cu mașina”.

 


Traficul în preajma școlilor, un adevărat coșmar

Aexandra Oană a explicat de ce aleg clujenii să își ducă la școală copii cu mașina, dar a venit și cu unele soluții pentru a diminua traficul din oraș.

„Doar 5 minute” de elev, multiplicate de zeci de ori, pentru fiecare părinte ce alege mașina proprie pentru a-și duce copilul la școală, transformă traficul în preajma școlilor într-un adevărat coșmar.


În imagine e strada Horea, dar scena asta se repetă, zi de zi, în proximitatea majorității școlilor din Cluj-Napoca.

Dincolo de consecința imediat vizibilă, cum este congestionarea traficului, există și alte urmări, mai puțin evidente, dar la fel de nocive. Vorbesc de poluarea cu noxe a aerului pe care îl respiră copiii și de limitarea autonomiei lor, întrucât ei pierd o ocazie importantă să își consolideze și exerseze încrederea în sine mergând pe jos la școală.


Ce îi determină pe părinți să își dea programul peste cap și să se transforme în șoferi pentru copiii lor?

Aș spune că printre motive sunt: lipsa școlilor primare în fiecare cartier, turismul către școlile de prestigiu din zona centrală, nesiguranța rutieră, precum și lipsa de conștientizare în privința efectelor pe care poluarea aerului cu noxe le are asupra sănătății copiiilor”, a scris Alexandra Oană, consilier local pe pagina de Facebook.


 

Care sunt soluțiile propuse de consilierul local?

- școli primare în fiecare cartier, în special în cartierele noi, locuite de familii tinere
- culoare pietonale, clar semnalizate și delimitate, dedicate elevilor astfel ca ei să se poată deplasa în siguranță pe jos în preajma școlilor
- creșterea siguranței stradale inclusiv printr-o mai bună prezență a Poliției Locale
- corelarea traseelor CTP cu orarul elevilor, ca transportul în comun să fie o opțiune viabilă pentru elevii mai mari
- creșterea nivelului de conștientizare în rândul părinților în privința efectelor poluării aerului generate de mașini asupra sănătății copiiilor.

Alexandra Oană a propus administrației să se formeze o rețea de senzori de monitorizare a calității aerului în curțile școlilor din Cluj-Napoca, tocmai pentru a se identifica gravitatea situației.

„Dacă despre măsuri ce țin de îmbunătățirea infrastructurii am mai auzit vorbindu-se, în schimb discuțiile despre programele de educare și conștientizare a publicului, lipsesc complet din peisajul local.

Am propus administrației crearea unei rețele de senzori de monitorizare a calității aerului în curțile școlilor din Cluj-Napoca tocmai cu acest scop. Datele colectate și publicate în format accesibil și în timp real pentru toți cetățenii ar crește nivelul de conștientizare legat de poluarea generată de traficul din jurul școlii și ar înlesni apoi adoptarea de măsuri de reducere a poluării și de creare a zonelor cu emisii zero.

Sunt pieton, profesor și consilier local și vreau un oraș în care copiii să poată merge la școală pe jos și să respire un aer curat în locul în care învață și se joacă zi de zi, câteva ore bune”, a explicat consilierul local USR PLUS.

Sursă foto: Info Trafic Cluj

CITEȘTE ȘI:

Traficul din Cluj-Napoca, prin ochii lui Boc: „Nu mașinile au prioritate în oraș, ci autobuzele”

abonare newsletter