Actualitate

120.000 de clujeni, bolnavi de inimă

<p>În 80% din cazuri, bolile sunt provocate de alimentaţia nesănătoasă, sedentarism şi fumat</p> <p>80% din cazurile de boli cardiovasculare sunt provocate de alimentaţia nesănătoasă, sedentarism şi fumat, potrivit ultimei analize statistice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).</p> <p>Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii atât în România, cât şi la nivel mondial. Aceste afecţiuni sunt extrem de răspândite şi în judeţul Cluj, iar numărul bolnavilor cronici din această categorie creşte de la an la an.</p> <h4>Peste 100.000 de clujeni, bolnavi de inimă</h4> <p>Conform ultimelor statistici ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, aproape 80.000 de clujeni sufereau de hipertensiune cronică la sfârşitul lui 2009 şi peste 38.000 aveau cardiopatie ischemică. Aceste boli conduc detaşat într-un posibil top al bolilor cronice din judeţul Cluj.</p>

Conform ultimei analize statistice din luna ianuarie 2011 a OMS, bolile cardiovasculare rămân în topul afecţiunilor cu cea mai mare rată a  mortalităţii. Reprezentanţii Sănătatea Press Group afirmă că statisticile preconizează că la nivel mondial până în anul 2030, 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, s-a identificat că principalele cauze pentru apariţia a peste 80% din cazurile de boli cardiovasculare sunt: alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul şi fumatul.

OMS recomandă eliminarea factorilor de risc

Strategiile recomandate în raportul OMS de reducere a prevalenţei bolilor cardiovasculare la nivel mondial vizează eliminarea acestor factori de risc. Specialiştii insistă pe reechilibrarea alimentaţiei prin adoptarea unui comportament alimentar sănătos care presupune consumul zilnic de fructe şi legume, evitarea alimentelor bogate în grasimi, sare şi zahăr şi păstrarea greutăţii normale. În aceeaşi măsură, pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, la fel de importantă este şi realizarea de activităţi fizice regulate şi evitarea fumatului activ şi pasiv.


Apel către producătorii de alimente

În raportul statistic din luna ianuarie a acestui an legat de evoluţia bolilor cardiovasculare la nivel mondial, OMS apelează la autorităţi şi la producătorii de alimente pentru implementarea strategiilor de reducere a factorilor de risc. Astfel, se vor solicita măsuri la nivelul autorităţilor pentru politica consumului de tutun, pentru asigurarea alimentelor sănătoase în unităţile de învăţământ, pentru amendarea produselor nesănătoase sau pentru construirea de spaţii publice care să permită şi să încurajeze activitatea fizică zilnică.

abonare newsletter