Actualitate

Clujul va avea până în 2026 doar transport public nepoluant. Boc: „Fiecare mașină din oraș afectează calitatea vieții”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că până în 2026, în oraș va exista doar transport public ecologic și nepoluant. Vor fi investiți bani și pentru modernizarea spațiilor verzi din mai multe cartiere, în vederea transformării Clujului într-un „oraș verde”.

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că până în 2026, în oraș va exista doar transport public ecologic și nepoluant, 33% din autobuze fiind deja electrice. Vor fi de asemenea modernizate și amplasate mai multe spații verzi în cartierele clujene, investiția pentru acest sector depășind suma de 100 de milioane de euro.

 


„Suntem primul oraș din fostul bloc comunist care aderă la proiectul orașelor verzi. În limbaj popular, o viață mai bună. Vom avea o viață mai frumoasă, mai occidentală. Suntem primul oraș din România care a implementat autobuzele electrice, 33% din totalul lor fiind electrice. Până în 2026 vrem să fie toată flota electrică. Fiecare mașină din acest oraș afectează calitatea vieții pentru oameni. Metroul și trenul metropolitan sunt susținute de UE, pentru a crește calitatea vieții și a reduce poluarea. De anul viitor vom trece la licitație”, a declarat edilul clujean la TVR Cluj.

Peste 190 de hectare de spații verzi în oraș

De asemenea, primarul clujean a vorbit în contextul transformării Clujului într-un „oraș verde” și despre proiectele ce vizează spațiile verzi din mai multe cartiere.


„Astăzi avem în lucru proiecte pentru 190 de hectare de spații verzi noi sau modernizate, cu o valoare de peste 100 de milioane de euro. În mare parte, este vorba despre finanțare din partea Uniunii Europene. În Zorilor am expropiat, adică am luat cu justă despăgubire de la un privat pentru a-l face de interes public. Noi am luat un teren în Zorilor unde trebuia să se facă un bloc și vom face un parc. Până pe 17 mai se vor depune oferte pentru licitație. În Mănăștur avem lucrarea La Terenuri, care va fi gata în luna septembrie, fiind vorba despre un parc de 4,2 hectare în curs de realizare. În Someșeni avem Parcul Tineretului, de 21 de hectare, care va fi gata până la finalul anului”, a explicat Boc.

Conform acestuia, urmează să fie începute lucrările la Parcul din cartierul Zorilor, precum și la Parcul Feroviarilor, fiind în acest moment în evaluare cinci oferte, ceea ce ar putea însemna demararea lucrărilor în acest an.


Boc vrea să asigure viitorul copiilor

„Parcul Almătura din zona Șomeșului este un parc de 3,2 hectare în faza de achiziție. Legislația ne permite de acum să stabilim pe teren privat ce facem. În Borhanci facem un parc, școală, centru de cartier, centru de excelență, dar și un hub educațional. În Mărăști vom avea parc de 17 hectare. Ne-am bătut 6 ani în instanță și am reușit să aprobăm lucrarea pentru cel mai mare parc. Vom avea astfel, cel mai mare parc din Mărăști. Acolo trebuia să se facă blocuri, dar am oprit aceste demersuri.

Nu e ușor într-un oraș dorit cum e Cluj-Napoca, să le ții piept oamenilor care vor doar să facă profit. Vrem echilibru între calitatea vieții și dezvoltarea orașului. Trebuie să asigurăm și viitorul copiilor noștri”, a mai spus Emil Boc.


CITEȘTE ȘI

Cluj-Napoca, oraș verde! Unde a plantat Emil Boc arbori în acest weekend

Ultimele Stiri
abonare newsletter