Actualitate

Dohotaru, plângere penală după scandalul de la Tarnița! Ecologistul, amenințat din nou pe internet

Adrian Dohotaru susține pe internet că a depus plângere penală împotriva unui fost boxer clujean care se recomandă pe internet cu numele de Victor Vic.

 

 


Adrian Dohotaru, împreună cu un grup de ecologiști din Cluj, se luptă în ultimii ani Abdul Rahim și alți tineri care organizau petreceri și plimbări cu bărci cu motor pe lacul Tarnița. Dohotaru susține că săptămâna trecută a fost amenințat telefonic de Abdul Rahim, iar acum un alt prieten al cetățeanului arab a formulat amenințări pe internet.
 

Victor Vic, prieten cu Abdul Rahim, „a tunat și a fulgerat” în ultima perioadă în direcția lui Adrian Dohotaru și a oamenilor care îl susțin pe fostul deputat: „O să mor cu careva din ei de gât pe fundul Tarniței când îi mai prind acolo. Îmi asum tot ce vorbesc”, a fost mesajul care l-a determinat pe Dohotaru să meargă la poliție.


„Am depus plângere penală la adresa dlui Victor Vic, prieten cu Abdul Rahim, amândoi pasionați de bărci cu motor, pentru amenințare cu moartea. Am depus sesizare la poliție și la adresa dlui Abdul Rahim pentru același tip de amenințări. Inițial, mi-am propus să ignor astfel de amenințări, dar la sugestia multora dintre voi, am mers la Poliție pentru că este anormal ca astfel de comportamente să fie încurajate în spațiul public.”, a scris Dohotaru pe rețelele de socializare.

Dohotaru o vrea demisă pe Rocsana Contras

Adrian Dohotaru nu este de acord cu numirea Rocsanei Contraș, fosta iubită a lui Abdul Rahim, în fruntea Ariilor Protejate Cluj. Activistul susține că Rocsana Contraș nu a dovedi nicio calificare, în afară de apartenența PNL, pentru ocuparea unei astfel de funcții importante.


„Nu pot să nu constat lipsa de profesionalism a Rocsanei Contraș. Dânsa e angajată pe filieră PNL în Consiliul Județean, ca șefă la Arii Protejate, cu rol de constatare a contravențiilor pe lac, potrivit viitorului regulament de navigație, aflat în dezbatere publică. După ce a băut apă din Tarnița, ca să ne demonstreze cât de puțin poluată este apa din care beau clujenii, clamează apoi că a dormit în timpul audierii publice pe tema regulamentului de navigație pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, pe care trebuie să-l aplice, pentru a ne anunța ulterior cât de poluată e totuși apa. Dar nu din cauza proprietarilor de ambarcațiuni motorizate, nu din cauza proprietarilor „care au construit ilegal, a celor care deversează fecalele în Tarnița, dar și a turiștilor care aruncă deșeuri”, așa cum arătăm într-o petiție semnată de 9.000 de clujeni, ci din cauza medicamentelor aruncate în lac. Nu cred că o persoană ca Rocsana Contraș trebuie să conducă un birou de Arii protejate, de aceea am cerut prin petiție demisia dânsei. Nu pentru că am avea personal ceva cu dânsa, ci pentru că nu a dovedit nicio calificare, alta decât apartenența la PNL, pentru a ocupa această funcție. ”, a spus Dohotaru.

Contraș, replică pentru Dohotaru

Contactată de Monitorul de Cluj, Rocsana Contraș a făcut câteva precizări cu privire la acuzațiile pe care Adrian Dohotaru le face în direcția Rocsanei Contraș.


„Sunt acuzată de acest individ de lipsă de profesionalism. Îl întreb dacă dansul a citit rapoartele de activitate ale Biroului de Arii Portejate? Aceste rapoarte sunt publice pe site-ul Consiliului Județean. Faptul că afirmă că aș fi fost angajată pe filiera politică demonstrează încă o dată că dansul nu cunoaște situația reală, că am fost 8 candidați pe postul pe care l-am câștigat. Legalitatea concursului a fost cercetată inclusiv de procurori. La acea vreme plângerea nu a fost formulată la adresa mea ci la adresa unei alte persoane care a demonstrat în față procurorilor că postul de șef birou Arii Protejate nu a fost tranzacționat sau susținut politic, așa cum susține acest individ căruia nu merită să îi menționez numele. În prezent această structura a Serviciului Salvamont este propunerea CJ în vederea supravegherii și verificărilor pe lacul Tarnița.

Consider că atacurile sunt total gratuite și nu fac altceva decât să distragă atenția de la adevărata problemă a poluării lacului Tarnița. Aici fac referire inclusiv la recentă sesizare făcută de mine cu privire la acele medicamente aruncate de persoane necunoscute în lac. După sesizarea mea, gravitatea situației privind poluarea cu produse farmaceutice a lacului a fost verificată de 8 insituții și s-a luat decizia drastică de sistare a alimentării cu apă potabilă din laucul Tarnița.


Să nu nu uităm că același individ care îmi cere demisia și face petiții online a cerut că zona de protecție a Companiei de Apă Someș din zona Florești să fie traversată de un culoar de biciclete fapt care, conform legislației în vigoare nu poate fi realizat. Dacă apa din Someșul Cald nu ar fi putut ajunge în stația de tratare sau era insuficientă ce s-ar fi întâmplat cu apă potabilă ajunsă la robinetele clujenilor.

Asta ar trebui să îl interesese pe acest individ. Mai departe mă voi consulta cu un avocat deoarece în acest moment mă simt hărțuită și insultată în mod constant de acest individ și de cei necunoscători care îl susțin, fiind manipulați. Sunt de părere că acest individ, mizează pe vulnerabulitate mea, ca mama singură, cu un minor în intetinere și  dorește cu orice preț să cedez și să demisionez.

Țin să îi precizez că de mai bine de jumătate de an nu mai sunt asumată de omul de afaceri pe care îl acuză în mod constant pseudo ecologistul. Singura legătură cu omul de afaceri  este una de prietenie care nu ar trebui să îi permită lui Dohotaru să lege activitatea mea profesională de pasiunile fostului meu iubit indiferent că vorbim de sporturi nautice motorizate sau animale exotice.

În acest moment prin Serviciul Salvalmont nu am un reprezentant în sindicat, vechiul reprezentant fiind în concediu de paternitate. Totodată, potrivit propunerii de regulament al CJ, această structura nu va răspunde de problemele care vor fi identificate pe Tarnița directorului  Serviciului Salvamont, ci direct președintelui sau persoanei desemnate de acesta.

Prin urmare directorul Salvamont nu poate formula un punct de vedere în susținerea mea privitor la acest scandal iscat de acest individ, care ar face orice pentru a-și  promova imaginea de mare ecologist, salvator al planetei și care murdărește acum și numele unui serviciu de salvare.
Problema majoră de poluare în Tarnița este și va rămâne taninul rezultat în urma defrișărilor și a foselor septice.

Mă voi supune oricărei decizii pe care o va lua conducerea CJ și îmi voi exercită atribuțiunile de serviciu conform fișei postului. În momentul în care susțineam navigația pe Tarnița nu se punea problema de a fi în incompatibilitate deoarece lacul Tarnița figura pe lista lacurilor navigabile.”, a declarat Contraș.

Bărcile cu motor, interzise pe Tarnița

Adrian Dohotaru a câștigat lupta cu cei care făceau spectacol pe Tarnița și Beliș-Fântânele la bordul unor ambarcațiuni cu motor. Activistul a reușit în august, 2020, să convingă Guvernul că bărcile cu motor nu au ce căuta pe Tarnița.

„Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri”, a declarat ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode la vremea respective.

Încălcarea reglementărilor privind folosirea oricărui mijloc motorizat care utilizează carburanți fosili pe cele două lacuri poate atrage o sancțiune de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice. În funcție de gravitatea lor, se aplică amenzi între 3.000 lei – 5.000 lei, respectiv 1.000 lei – 3.000 lei, pentru încălcarea diferitelor puncte stipulate în regulament.

Sunt interzise, printre altele, desfășurarea activităților de întreținere a ambarcațiunilor, deținerea oricăror materiale și echipamente, precum și desfășurarea oricăror alte activități direct pe suprafața lacului și/ sau în imediata vecinătate a acestuia, dacă există riscul de scurgeri. De asemenea, este interzis să se arunce sau să se scurgă în lac obiecte sau substanţe de natură a crea o piedică sau un pericol pentru navigaţie sau o sursă de poluare.

Sunt însă și excepții. Pe suprafața lacurilor este permisă navigația vaselor de agrement şi sportive, precum şi a celor având ca scop deservirea populaţiei, propulsate cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice, care respectă caracteristicile tehnice de funcţionare şi prevenirea poluării mediului şi sunt conduse de personal calificat şi brevetat pentru a presta această activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter