Actualitate

Pași înainte pentru modernizarea căii ferate Cluj–Episcopia Bihor. Proiectul așteaptă acordul de mediu

Proiectul de modernizare și electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor avansează. A fost depusă documentația pentru eliberarea acordului de mediu.

 

 


Instituția Prefectului Bihor anunță că au fost obţinute toate cele 82 avize necesare pentru derularea proiectului de modernizare și electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

 


Documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu, respectiv Studiul de Evaluare a Impactului asupra Corpului de Apă, Raportul de Impact asupra Mediului şi Studiul de Evaluare Adecvată, au fost depuse la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. După publicare, proiectul va fi supus, timp de 30 de zile, dezbaterilor publice şi analizei comisiilor de specialitate. În urma obţinerii acordului de mediu, proiectul va intra în etapa de elaborare a documentaţiei pentru finanţare şi, ulterior, în cea de demarare a licitaţiei de execuţie.

„Am depus toate diligenţele pentru obţinerea avizelor, atât la nivelul judeţului Bihor, cât şi la nivel naţional. Proiectul de electrificare şi modernizare a acestui sector de cale ferată are o importanţă crucială în dezvoltarea socio-economică a Bihorului”, a declarat prefectul Bihorului, Dumitru Ţiplea.


Investiție de 7,3 miliarde de lei

Reamintim că obiectivul de investiţii, în valoare de 7,3 miliarde de lei, este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României, şi reprezintă cea mai amplă investiţie în infrastructura feroviară din Vestul României.

Lucrările vizează electrificarea în întregime a celor 166 de km a liniei de cale ferată, precum şi modernizarea, pe întregul traseu, a tuturor staţiilor, haltelor şi spaţiilor adiacente, incluzând parcările, rampele şi peroanele cu copertine. Toate clădirile de călători vor beneficia de compartimentări pentru fluidizarea circulaţiilor, de grupuri sanitare compartimentate pe sexe, precum şi grupuri sanitare speciale pentru mamă şi copil şi pentru persoanele cu mobilitate redusă. Traseele de circulaţie pentru călători vor asigura deplasarea în deplină siguranţă a persoanelor cu mobilitate redusă, fiind prevăzute, de asemenea, rampe şi marcaje tactile pentru nevăzători la accesele principale în clădire şi către punctele principale de interes.


Partea de execuţie este estimată la 4 ani din durata totală de 10 ani a obiectivului de investiţie. În urma reabilitării, pe 60% din traseu trenurile vor putea circula cu peste 100 km/oră, iar distanţa Oradea-Cluj se va parcurge în 2 ore.

În 2021 semnarea contractului, în 2026 finalizarea proiectului?

Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, declara în vara anului trecut că în 2021 ar putea fi semnat contractul de execuție, iar obiectivul ar putea fi finalizat până în 2026.


„În ceea ce privește modernizarea Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, 1,5 miliarde de euro (circa 7,25 miliarde de lei – n.r.) este valoarea acestui obiectiv. Aici, noi credem că vom finaliza documentația până la sfârșitul anului, iar anul viitor vom semna contractul de execuție și vom finaliza acest obiectiv până în 2026”, a spus ministrul Lucian Bode, într-o intervenție la Ziarul Financiar Live.

Reamintim că, în februarie 2020, aflat la Cluj-Napoca, ministrul a avut o întâlnire de lucru cu primarii din Cluj-Napoca (Emil Boc), Oradea (Ilie Bolojan) și Arad (Călin Bibarț), parcurgând o serie de proiecte de investiții. El a spus că această cale ferată modernizată va duce la descongestionarea traficului de la Curtici, unde trec zilnic peste 1.200 de garnituri de tren de marfă.

Modernizarea căii ferate, tergiversată de la un Guvern la altul

Calea ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, de pe Magistrala 300, are o lungime totală de 158 km, care este străbătută de cel mai „rapid” tren al CFR Călători în 2 ore și 42 de minute. Pe anumite tronsoane are linie dublă (Oradea–Oșorhei, Telechiu–Aleșd și Poieni–Huedin-Cluj-Napoca), însă pe majoritatea traseului este linie simplă (circa 88 km).

În decembrie 2008, proiectul de dublare și de electrificare a întregului tronson Cluj-Napoca – Oradea a fost trecut în programul de guvernare al Guvernului Boc, însă nu a fost pus în practică. Ulterior, în 2016, CFR SA aloca suma de 8,35 milioane de lei (fără TVA) pentru reactualizarea studiului de fezabilitate privind electrificarea şi reabilitarea liniei, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

În 2018, conducerea CFR s-a hotărât să revină la ideea realizării studiului de fezabilitate pentru modernizarea tronsonului de 158 km. Realizarea conexiunii cu tronsoanele Coridorului IV pan-european, preluarea parțială a traficului dinspre și spre vestul Europei, dar și asigurarea circulației trenurilor cu până la 120 km/h erau ambițiile care sună bine, cel puțin pe hârtie. În 2019, Guvernul Dăncilă aloca „fabuloasa” sumă de 684.000 de lei pentru acest proiect.

CITEȘTE ȘI

Trenurile rapide Cluj-Oradea, amânate până în primăvară. Când începe modernizarea căii ferate?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter