Actualitate

Emil Boc, în topul primarilor cu cel mai mare salariu din țară. Cât încasează anual

Emil Boc se află în topul primarilor cu cel mai mare salariu din țară, un lucru oarecum firesc dacă analizăm numărul mare de sarcini pe care îl are edilul Clujului.

Emil Boc, în topul primarilor cu cel mai mare salariu din țară. Cât încasează anual Emil Boc, în topul primarilor cu cel mai mare salariu din țară. Cât încasează anual

 

 


Începând cu 2017, primarii din toată țara au dreptul să își stabilească singuri salariul cu mențiunea că trebuie respectată o grilă de coeficienți. Unii primari au ales să meargă până la limita maxiă a plafonului, în timp ce alții au ales să își fixeze un salariu mediu.

 


Conform legii 153/2017 cu privire la grila de salarizare, aleșii primesc banii în funcție de categoria în care se încadrează. Pe grila de coeficienți, locul 1 este ocupat de este primarul general al Capitalei, urmat de către viceprimarul Bucureștilor, primarii de sector, președinții de consiliu județean și primarii municipiilor reședință de județ, toți cu coeficientul 9. Fiecare punct din coeficient este echivalentul salariului minim brut.

Publicația Fanatik a realizat a prezentat salariile primarilor din marile orașe, în funcție de declarațiile lor avere, depuse sau care ar fi trebuit depuse la mijlocul acestui an.


Primarul din Iași are cel mai mare salariu

Pe primul loc este Mihai Chirica, primarul din Iași, care a trecut la venituri din salarii suma 182.520 de lei, mai mult decât Gabriela Firea sau Emil Boc. Există două posibile explicații pentru această situație: fie Chirica și-a fixat o indemnizație mai mare decât permite legea, una care depășește 15.000 de lei lunar, fie a trecut și alte venituri de natură salarială, precum și diferite sporuri.

Primari precum Cătălin Flutur (Botoșani), Ion Lungu (Suceava), Cosmin Necula (Bacău), Cristi Misăilă (Focșani), Constantin Toma (Buzău),  Adrian-Florin Dobre (Ploiești), Nicolae Barbu (Giurgiu), Mihail Genoiu (Craiova), Marius Screciu (Drobeta Turnu Severin), Astrid Fodor (Sibiu), Cătălin Cherecheș (Baia Mare) și Nicolae Robu (Timișoara) au o indemnizație de 164.268 de lei net pe an, adică maximul permis în orașele respective.


Emil Boc, în topul primarilor cu cel mai mare salariu

Primarul Clujului este pe lista edililor care au depășit plafonul maxim admis, fie din cauza unor mici erori de calcul, fie datorită adăugării unor sporuri, diurne sau diverse decontări.

Emil Boc încasează anual un salariu de 164.460 de lei,fiind pe o listă selectă cu Ovidiu Crețu (Bistrița) – 165.452 lei/ an, Florin Oancea (Deva) – 164.761 și Antal Arpad (Sfântu Gheorghe) – 164.270 lei în topul celor mai bine bine plătiți edili.


În 2020, primarul cu cel mai mic salariu declarat în orașele importante cel din Reșița, Ioan Popa, cu 127.939 de lei.

 

abonare newsletter