Actualitate

Pandemia ecranelor capătă proporții halucinante. Ce alte probleme cauzează covid-19?

În timp ce oamenii se concentrează asupra pandemiei de covid-19, ignoră o altă problemă care ia amploare de la o zi la alta: pandemia ecranelor.

Pandemia ecranelor capătă proporții halucinante. Ce alte probleme cauzează covid-19? Pandemia ecranelor capătă proporții halucinante. Ce alte probleme cauzează covid-19?

 

 


Modul în care coronavirusului a acaparat întreaga lume distrage atenția oamenilor de la alte probleme care pot veni odată cu distanțarea socială, evitarea ieșirilor din casă sau suspendarea cursurilor din școli. În timp ce oamenii consideră că sunt în siguranță în confortul casei, ignoră un aspect important: copiii care, din lipsă de ocupație, petrec foarte mult timp în fața ecranelor.

Copiii petrec câte 12 ore la calculator

Înaintea suspendării cursurilor din școli, copiii își petreceau timpul liber pe telefon, tabletă sau laptop, în jur de 3 ore pe zi. Odată cu închiderea școlilor și începerea cursurilor online, aceștia au fost nevoiți să-și petreacă și orele normale de școală tot în fața ecranelor.


Astfel, copiii au ajuns să stea în jur de 12 sau chiar 13 ore în fața laptopului, din cauza cursurilor, din cauza unor temelor sau chiar din dorința de a petrece timpul liber tot în același mod.

Covid-19 provoacă alte catastrofe

Pandemia ecranelor ajunge la proporții apocaliptice în contextul școlii online. Toate mediile digitale afectează corpul unui om, mai ales al unui om aflat în dezvoltare, precum un copil. Pe termen lung, aceste medii afectează corpul provocând stres, insomnii, obezitate, dar afectează cel mai mult mintea. Astfel, copiilor, și nu numai, le scad capacitățile de gândire, răbdare și autocontrol.


Oamenii care stau pe telefon sunt nefericiți

Există o inversă proporționalitatea între timpul petrecut în fața ecranelor și gradul de fericire, astfel încât cei care petrec mai mult timp pe telefon, sunt mai nefericiți. Cu cât oamenii sunt mai nefericiți sau mai singuratici, cu atât petrec mai mult timp pe social media. Riscul de nefericire, depresie și anxietate cauzate de social media este cu atât mai pregnant, cu cât vârsta persoanelor expuse este mai fragedă.

Social media este despre conectare

Este despre conectarea interumană și modul în care ești la curent cu tot ce se întâmplă. Cu timpul, dorința de a fi conectat la tot ce se întâmplă în jur, devine o dependență destul de periculoasă. Scroll-ul zilnic prin diferite pagini, rapiditatea de aflare a informațiilor și modul în care oamenii sunt conectați între ei, crește doza de dopamină, iar corpul cere tot mai mult.


Consumul excesiv de ecrane duce la singurătate, tristețe, neliniște, depresie și probleme legate de încrederea de sine. Ascensiunea problemelor de sănătate mintală din ultimii ani nu e deloc întâmplătoare. Cel puțin la tineri este datorată, de cele mai multe ori, de consumul excesiv de media digitale.

Citește și:


Orban garantează începerea școlii:„Vom începe indiferent de numărul de cazuri”

 

Boc: „Scenariul de bază, cât mai mulți elevi la școală”. Primarul va cere DEMISIA directorilor nepregătiți

 

 

 

abonare newsletter