Actualitate

Parcul Observator, „târât” în instanță. Mărul discordiei: banii! Boc: „Opriți-vă, gândiți-vă și la comunitate, nu doar la betoane și blocuri!”

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a votat, în ședința ordinară de miercuri, proiectul de Hotărâre privind expropierile în vederea construirii unui nou parc în cartierul Zorilor.

parcul-observator-tarat-in-instanta-marul-discordiei-banii-emil-boc-opriti-va-ganditi-va-si-la-comunitate-nu-doar-la-betoane-si-blocuri, sursă foto: Facebook Emil Boc parcul-observator-tarat-in-instanta-marul-discordiei-banii-emil-boc-opriti-va-ganditi-va-si-la-comunitate-nu-doar-la-betoane-si-blocuri, sursă foto: Facebook Emil Boc

Consilierii locali Radu Moisin (PNL), Nistor Dániel (UDMR) și Ioan Dan Morar (PSD+ALDE) au decis să nu participe la vot. Cu aviz favorabil de la toate cele trei Comisii, proiectul de Hotărâre privind noul parc din zona străzii Observatorului a trecut cu 20 de voturi „pentru” și două abțineri. Au fost însă discuții privind legalitatea proiectului, adusă în discuție de Călin Stegăroiu, avocatul firmei SC Florisal SA, cea care deține trei terenuri ce urmează a fi expropriate.

Avocatul a precizat că firma a dorit să cumpere terenurile în suprafață totală de 12.095 încă din 2014, însă le-a achizițonat în etape începând cu anul 2015, abia după aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) din 2014, pentru a evita riscul urbanistic. Călin Stegăroiu este de părere că PUG-ul trebuie actualizat, existând o șansă reală ca prevederile urbanistice să nu permită realizarea parcului.


Acesta s-a declarat surprins de faptul că proiectul de Hotărâre a fost fixat pe ordinea de zi, în contextul în care urmează un termen de judecată vineri privind terenurile în cauză. Mai departe, avocatul a semnalat că, deși trebuiau studiate cel puțin două variante de amplasament, Hotărârea de Consiliu Local 997/2019, în care au fost adoptați indicatorii tehnico-economici, a luat în calcul o singură opțiune.

Așteptări mari, despăgubiri puține?

Marea problemă rămâne însă valoarea despăgubirilor. Conform Raportului de evaluare, urmează a fi expropriate trei terenuri – de 6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp – pentru 10.911.765 lei, reprezentând valoarea despăgubirilor individuale. Acestea au fost inspectate de evaluatorul SC Mondev Real Estate SRL în data de 18 mai 2020, evaluarea fiind realizată în perioada 19-21 mai 2020 la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp).


„Toți locuim în Cluj, un metru pătrat construibil într-o suprafață de 12.000 mp, lângă o arteră principală nu poate să valoreze sumele care au fost estimate. Cred că dacă justiția va funcționa, acele despăgubiri vor fi de multe ori mai mari decât cele estimate de dumneavoastră. Dacă se va întâmpla că noi avem dreptate, bugetul local va fi grevat de o astfel de sarcină. Acest risc ar trebui cântărit foarte bine de dumneavoastră, dacă nu există o altă variantă pentru acest parc”, a mai spus avocatul Călin Stegăroiu.

„Raportul de evaluare a fost întocmit de către un expert ANEVAR, care are toate autorizațiile nu are relevanță unde este sediul firmei respective (București – n.r.). Raportul a avut în vedere grila notarilor publici (...), în condițiile în care este fixat un preț pe metru pătrat, iar cu cât suprafața acelui teren este mai mare, se aplică o corecție negativă, în mod corect domnul evaluator care a stabilit acest raport a ajuns la prețul stabilit”, a replicat Alexandra Füzesi, consultantul Primăriei, cea care s-a ocupat de întocmirea documentelor necesare pentru proiectul de Hotărâre.


Primarul Emil Boc: „Este în interesul clujenilor ce facem!”

În discuție a intrat și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a chestionat Comisia juridică dacă există vreun impediment de legalitate pentru a promova Hotărârea. Deși avocatul Călin Stegăroiu a susținut că prezentul proiect nu produce efecte juridice, Comisia juridică a dat asigurări că HCL nr. 997/2019 continuă să aibă efect, iar promovarea proiectului s-a produs legal.

„Din punct de vedere legal, nu există niciun fel de barieră pentru ca proiectul să fie supus dezbaterii. Argumentele de oportunitate, din perspectiva autorității locale, sunt, dar nu opresc o procedură legală, inclusiv despăgubirile. (...) Ne vom supune oricărei sentințe judecătorești, dar simpla deschidere a unor procese judiciare nu poate ține pe loc un oraș”, a declarat Boc, privitor la procesele aflate pe rol.


„Orașul nu este încremenit în proiect, nici în 2014, nici într-un an anterior, orașul a evoluat și evoluează. (...) Realizarea unui parc în mijlocul unui cartier extrem de important vine în consonanță cu ce așteaptă clujenii”, a mai spus edilul, care le-a mulțumit consilierilor locali pentru votul acordat. „Știu ce presiuni se fac asupra dumneavoastră, sunteți bombardați cu informații”, a completat Boc, dând asigurări că „este în interesul clujenilor ceea ce facem”.

„Oameni bun, mai opriți-vă! Toată lumea are dreptul să construiească în acest oraș, dar mai uitați-vă și la comunitate. Nu totul se reduce la bani, blocuri și betoane. Cu asta cred că am spus totul” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca


CITEȘTE ȘI:

Începe războiul „La Terenuri”! Proprietarii de teren din Mănăștur, supărați pe despăgubiri. Ce dovezi aduc clujenii, ce răspund autoritățile?
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter