Actualitate

FOTO. Florești, o groapă de gunoi. Oamenii aruncă tot ce prind pe spațiul public: scaune, saltele, frigidere

Problema gunoaielor din Florești deja persistă de ani de zile. Ghenele sunt mereu pline, iar peste tot apar gropi de gunoi neconforme.

FOTO. Florești, o groapă de gunoi. Oamenii aruncă tot ce prind pe spațiul public: scaune, saltele, frigidere FOTO. Florești, o groapă de gunoi. Oamenii aruncă tot ce prind pe spațiul public: scaune, saltele, frigidere

Saltele, scaune ruginite, frigidere care nu mai funcționează, sunt doar câteva dintre obiectele pe care le poți vedea aruncate prin Florești dacă te avânți într-o scurtă plimbare. Floreștenii nu par să țină cont de regulile de bun simț și, în loc să își depoziteze gunoaiele în locuri speciale amenajate, de multe ori de lasă în puținele zone verzi din localitate sau chiar pe marginea drumului.

Nesimțirea, la ordinea zilei

În urmă trei ani, floreștenii s-au înecat în gunoi și au trebuit să se ferească de șobolani, din cauza problemelor cu firma care se ocupă de menajarea deșeurilor. Problemele au fost rezolvate, însă unii dintre locuitorii comunei Florești parcă s-au obișnuit și aruncă gunoaiele pe jos, în timp ce tomberoanele stau goale.


Taxa de salubritate a fost mărită

Primăria Florești a majorat la începutul acestui an taxa de salubritate. Astfel, pentru persoanele fizice aceasta a crescut de la 8,4 lei/persoană la 11 lei/persoană, iar pentru persoanele juridice a ajuns la 95 lei m3/lună.
Persoanele fizice sunt obligate la plata taxei speciale de salubrizare în funcție de numărul de persoane din fiecare familie, respectiv numărul locatarilor existenți la adresa respectivă (membri de familie, rude, chiriași, flotanți). Pentru imobilele – proprietate pe care le dețin, locuite sau nelocuite, proprietarul este obligat să completeze declarația de impunere pentru stabilirea taxei speciale de salubrizare.

Taxa a mai crescut și în 2018

La sfârșitul anului 2018, Horia Șulea, primarul comunei Florești, anunța că dorea să crească prețul pentru ridicarea gunoiului de la 6,5 lei la 15 lei.
Totuși, datorită unor floreșteni nemulțumiți, care și-au exprimat punctul de vedere în ședința de Consiliu Local, taxa s-a majorat doar la 8,4 lei.


Șulea, mulțumit de colectarea selectivă

La sfârșitul anului trecut, Șulea declara că scopul majorării taxei de salburitate este creșterea simțului civic și a colectării selective, pentru a nu se mai ajunge la probleme cu deșeurile. În acea perioadă, primarul comunei se declara mulțumit de cum evoluează lucrurile în ceea ce privește colectarea selectivă.

 „În vatra satului colectarea selectivă se face cu succes. Oamenii au prins ideea, le convine, au înțeles și fac colectare selectivă. Avem și cele trei puncte în care se dau vouchere în contravaloarea materialelor reciclabile depuse acolo. Eu zic că se face colectare selectivă și de acolo rezultă că amenzile pe care le plătim la mediu sunt din ce în ce mai mici”, a declarat Horia Șulea, primarul comunei Florești, în urmă cu un an.


CITEȘTE ȘI:

 

POZA ZILEI. Cine face colectarea selectivă în Florești?

 

În Floreşti, gunoiul se aruncă lângă tomberon

 

abonare newsletter